Ce este incontinenţa urinară?

16 iulie 2017   Modă

Multe femei se confruntă cu o suferinţă pe care o ţin secretă ani de-a rândul: incontinenţa urinară. Ea nu este nici greu de tratat şi nici un motiv de a fi considerată „ruşinoasă“.

Incontinenţa urinară este frecventă la femei, fiind favorizată de sarcină, naşteri multiple pe cale vaginală,obezitate şi înaintarea în vârstă. Pentru că nu este considerată de către paciente o boală în sine, consultul medical şi diagnosticul sunt întârziate ani în şir. Această neplăcere pune şi o problemă psihologică, pentru că femeia afectată o resimte ca pe un un stigmat. De aceea, mai mult de 50% din pacientele cu incontinenţă urinară nu caută ajutor medical decât foarte târziu.

Cum apare

Abilitatea de a ţine urina şi de a controla vezica urinară depinde de buna funcţionare a rinichilor, a tractului urinar inferior şi a sistemului nervos.

Vezica urinară a adultului poate reţine 300-350ml de urină şi controlul urinării este favorizat de doi muşchi (detrusorul,muşchiul peretelui vezicii urinare şi sfincterul, care, prin contracţie, împiedică pierderea de urină).

Prin urmare, incontinenţa urinară de efort este cauzată de slăbirea structurilor sfincteriene şi a susţinerii pelvine, de slăbirea muşchilor şi a planşeului pelvic.

Ce o favorizează

Slăbirea structurilor pelvine are nenumărate cauze, însă câteva merită o atenţie sporită:SARCINA-Greutatea fătului şi a lichidului amniotic supune planşeul pelvic la stres din ce în ce mai accentuat. Muşchii pelvini au, de aceea, o rezistenţă scăzută. Multe gravide sunt afectate de o formă de incontinenţă mai ales spre finalul sarcinii, unele rămânând cu această afecţiune şi după naştere.NAŞTEREA-În cazul naşterii vaginale, structurile planşeului pelvic sunt suprasolicitate. După naştere, ele nu se refac total,oferind o susţinere mai mică organelor pelvine, implicit şi vezicii urinare.OBEZITATEA-Cu fiecare kilogram în plus, creşte şi presiunea la care este supus planşeul pelvic. Studiile arată că femeile supraponderale au un risc de două ori mai mare de a dezvolta incontinenţă.TUSEA CRONICĂ-supune planşeul pelvin la creşteri repetate ale presiunii intraabdominale, accelerând procesul de slăbire a structurilor acestuia.MENOPAUZA-Odată cu scăderea nivelului de estrogeni după instalarea menopauzei,apare şi slăbirea accelerată a planşeului pelvic şi a sfincterului.

Atenţie la riscuri

Dacă nu este tratată, incontinenţa urinară se agravează. Complicaţiile ei sunt leziunile perivulvare, datorate umezelii constante şi iritaţiei date de urină şi infecţiile tractului urinar inferior.

Însă, de departe cele mai importante sunt implicaţiile psiho-sociale. Pacientele se izolează social şi pot să sufere de disfuncţii sexuale şi de depresie.

Mai multe