Incontinenţa urinară la femei – există soluţii!

1 74260 original jpg jpeg

O femeie din 10 suferă de incontinenţă urinară – o afecţiune care afectează calitatea vieţii. Subiectul este „tabu”, ba unele îl consideră chiar „ruşinos”. Cu toate acestea, există soluţii pentru remediere.

Incontinenţa urinară e o afecţiune care se manifestă prin pierderi involuntare de urină,care survin în mod neaşteptat. Există două tipuri de incontinenţă.

Incontinenţa de efortse manifestă în 3 cazuri din 4,şi e declanşată de lucruri atât de banale precum un strănut sau o tuse. Şi eforturile fizice mai intense sau sportive pot amorsa problema,care se întâlneşte nu numai la femei tinere,dar şi la cele de vârsta menopauzei.

Al doilea tip,incontinenţa de urgenţă– sau micţiunea imperioasă – se manifestă cu precădere la femeile mai mature,iar frecvenţa manifestării ei creşte cu vârsta.

Specialiştii susţin că există soluţii pentru a rezolva problema... dacă diagnosticul este pus la timp. Însă multe femei ori ignoră problema,ori se jenează să o pună în discuţie. Specialiştii susţin că se scurg în medie 7 ani între primele simptome şi momentul când femeia caută ajutor de specialitate.

Tratamentele se recomandă în funcţie de tipul de incontinenţă:pentru cea mai frecventă,cea de efort,cele mai indicate sunt metodele de întărire a musculaturii perineului,gimnastică de reeducare,electrostimulare şi,în ultimă instanţă,metode chirurgicale. Tratamentele medicamentoase sunt rezervate micţiunii imperioase.

Bine de ştiut!Înainte de a apela la orice fel de metodă de tratament,există alimente şi băuturi al căror consum trebuie redus,pentru că dau acea nevoie presantă de a urina:roşiile,vinul alb,tutunul,cafeaua,berea. Dacă eşti o fire sportivă,evită sporturile în care trebuie să alergi,să duci greutăţi,să sari – de genul handbal,volei,aerobic. Acestea,practicate în mod intens,antrenează o presiune sporită asupra perieului (regiunea anatomică cuprinsă între organele genitale externe şi anus). Continenţa urinară depinde de integritatea acestuia din urmă.