Ce faci dacă ai infecţie urinară

30 decembrie 2017   Modă

 Mergi la baie mai des decât de obicei? Simţi usturime, ai febră şi dureri lombare? E posibil să suferi de infecţie urinară.

Este provocată de bacterii ce acţionează la nivelul tractului urinar. Principalele semne ale afecţiunii sunt urinările frecvente, asociate cu usturimi sau cu durerile lombare şi febră. Este întâlnită mai des la femei, dar şi la bărbaţii de vârsta a treia. Infecţiile tractului urinar la copii sunt mai rare.

De câte feluri este

•    Cistita – este cea mai frecventă formă de infecţie urinară şi afectează în special femeile. Este însoţită de uretrită (inflamaţia uretrei – canalul prin care se elimină urina).

•    Uretrita – este o infecţie care afectează uretra. Se numără printre afecţiunile cu transmitere sexuală şi e frecventă la bărbaţi. Poate fi însoţită de prostatită. Şi femeile pot fi afectate.

•    Pielonefrita – este inflamaţia rinichiului, rezultată în urma unei infecţii bacteriene. Poate fi o complicaţie a cistitei netratate. Este frecventă la femeile gravide.

La femei şi la bărbaţi

Infecţiile tractului urinar sunt cauzate de pătrunderea bacteriilor în regiunea respectivă, precum şi de înmulţirea lor la nivelul vezicii. Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii, deoarece uretra femeii, mai scurtă decât cea a bărbatului, facilitează intrarea bacteriilor în vezica urinară. De asemenea, la femei, proximitatea dintre anus şi oficiul extern al uretrei facilitează accesul la uretră a bacteriilor intestinale. Sarcina creşte riscul de infecţii urinare. Bărbaţii tineri sunt mai puţin afectaţi de infecţiile tractului urinar. Totuşi, atunci când se produce, infecţia e cauzată de înmulţirea bacteriilor transmise pe cale sexuală. Bărbaţii cu vârsta de peste 50 de ani şi care suferă de afecţiuni ale prostatei sunt mai expuşi riscului de infecţii urinare.

Simptome mai puţin vizibile, la copii

La copii, simptomele infecţiilor de tract urinar diferă în funcţie de vârstă. Uneori, cistita produce febră, fără alte simptome. Diareea şi somnolenţa pot fi un semn al infecţiei tractului urinar. La nou-născuţi şi sugari, infecţia tractului urinar este mai dificil de recunoscut. Se manifestă prin refuzul de a mânca şi prin tulburări gastro-intestinale şi iritaţie.

Analize pentru diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului de infecţie urinară este necesară efectuarea unei analize de laborator sau examenul citobacteriologic al urinei. Un alt examen este urocultura. Acesta se efectuează cu scopul de a identifica tipul de germen patogen şi de a stabili tratamentul adecvat.

Se tratează cu antibiotice

Infecţiile tractului urinar de origine bacteriană se tratează cu ajutorul antibioticelor. Acestea se prescriu în funcţie de rezultatele analizelor de urină. Pot fi administrate într-o doză unică sau într-un regim de 3, 7 sau 14 zile. Odată început tratamentul, simptomele dispar după 24-28 ore. Este important ca durata tratamentului să fie strict respectată. Pentru a favoriza eliminarea bacteriilor, este necesar un consum mare de lichide.  

Mai multe