Ce mănânci dacă nu tolerezi lactoza

3 octombrie 2018   Modă

Intoleranţa la lactoză înseamnă incapacitatea organismului de a digera cantităţi semnificative de lactoză - zahărul natural din lapte -, care se găseşte în anumite produse lactate. Dacă după consumul de lactate apar simptome precum balonare, gaze, crampe, diaree sau vărsături, înseamnă că nu poţi consuma lapte şi multe produse din lapte. Există, însă, anumite alimente care înlocuiesc lactatele şi pot fi consumate când suferi de această afecţiune.

Lactate fără lactoză

Produsele lactate sunt importante pentru organismul uman, datorită aportului de calciu şi vitamine. Acestea pot fi consumate în varianta fără lactoză. Astfel, te poţi delecta cu lapte de vacă fără lactoză sau cu lapte de migdale, din ovăz, din cânepă, din soia sau din cocos. De aemenea, produsele lactate fermentate sunt tolerate de cei ce suferă de intoleranţă la lactoză, deoarece fermentaţia elimină zahărul din lapte. Kefirul şi brânza se numără printre lactatele fermentate.

Anumite sortimente de iaurt

Poţi consuma iaurt, însă trebuie să ai grijă să îl alegi pe cel potrivit. Sunt indicate doar iaurturile ce conţin bacterii active, care se hrănesc cu lactoză şi, astfel, o împiedică să ajungă în organismul tău. Ai nevoie de iaurt pentru a regenera flora intestinală şi pentru un aport benefic de vitaminele B2, B12, de calciu şi de potasiu.

Surse alternative de calciu

Organismul are nevoie în permanenţă de calciu pentru a putea funcţiona la parametri optimi. Pe langă lactate, există o mulţime de produse bogate în calciu, recomandate celor afectaţi de intoleranţă la lactoză: sardine, broccoli, tofu, suc de portocale sau laptele de nucă.

Alimentaţie variată

Chiar şi în cazul acestei intoleranţe, poţi avea o alimentaţie variată. Este permis consumul de carne de porc, pui sau peşte, lângă care poţi servi ciuperci, fasole, spanac sau varză. Ai undă verde şi la fructele de mare, cereale integrale şi paste. Te poţi juca cu aromele şi poţi pregăti mese îmbelşugate.

Atenţie! Întreg regimul alimentar stabilit ca urmare a intoleranţei la lactoză, trebuie discutat şi plănuit cu un doctor specialist.

Mai multe