Ce nu ştii despre fibromul uterin
Fibromul uterin este o boală care afectează sănătatea reproductivă şi hormonală a femeilor. Deşi simptomele afecţiunii sunt dificil de detectat, femeile care suferă de fibrom uterin pot prezenta o serie de modificări ale corpului lor care permit diagnosticarea.
Cu toate acestea, multe femei nu ştiu cum se dezvoltă fibromul uterin şi astfel tind să confrunte simptomele cu ale altor boli. Din acest motiv, iată ce trebuie să ştii despre această afecţiune ”silenţioasă”.
Ce sunt fibroamele uterine?
Fibromul uterin este un fel de tomoră benignă care se dezvoltă de obicei la femeile cu vârsta peste 20-30 de ani. Este, de asemenea, o masă celulară care se dezvoltă la nivelul uterului, în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia.
Tipuri de fibroame uterine
Există mai multe tipuri de fibrom uterin, în funcţie de locul în care se dezvoltă:
Intramural - această formă de fibrom este cea mai des întâlnită. Ea se dezvoltă în interiorul peretelui uterin, provocând o creştere a abdomenului, făcând uterul să pară mai mare decât este în mod normal.
Submucoasă - fibromul uterin se dezvoltă sub endometru şi creşte spre interiorul cavităţii uterine, putând modifica forma şi mărimea acestuia.
Subserozal - se formează sub seroză, în căptuşeala părţii exterioare a uterului.
- acestea sunt un tip de fibroame subserosale, dar ele cresc şi se desprind din uter până când sunt ataşate de o tulpină numită peduncul.
Simptomele pe care le provoacă fibromul uterin
Fibroamele fac parte din grupul de afecţiuni care sunt greu de detectat din cauza lipsei de simptome concludente în stadiile iniţiale. Cu toate acestea, multe femei afectate sunt capabile să perceapă unele modificări ale corpului lor care permit diagnosticarea.
- Menstruaţie anormală
- Sângerare abundentă
- Umflarea abdomenului
- Durere abdominală
- Probleme de fertilitate
- Sarcini cu risc crescut
- Durere în timpul actului sexual
- Durere în partea inferioară a spatelui
- Oboseală
Legătura dintre fertilitate şi fibromul uterin
Riscul ca femeile diagnosticate cu această afecţiune să nu rămână însărcinate este destul de mare. În plus, există şi riscul ca sarcina să fie una cu probleme. Multe cazuri prezintă un risc crescut de avort spontan în timpul primului trimestru de sarcină. Cu toate acestea, aceste riscuri variază de la o femeie la alta. Ele aproape întotdeauna depind de numărul de fibroame, de dimensiunea lor şi de localizarea lor în uter.