În România, 2 din 4 femei sunt diagnosticate zilnic cu fibrom uterin

1 74260 original jpg jpeg

În ţara noastră, 2 din 4 femei cu vârsta cuprinsă între 21 şi 45 de ani sunt diagnosticate zilnic cu fibrom uterin. Vestea bună este că această afecţiune poate fi tratată fără operaţie, însă doar 2% dintre paciente beneficiază de astfel de tratament.

Fibromul uterin este o tumoare benignă (necanceroasă) ce se dezvoltă în grosimea muşchiului uterin. Datorită noilor tehnologii,această afecţiune poate fi tratată minim invaziv. Embolizarea nu implică anestezie sau incizii. În plus,recuperarea este de câteva zile,spitalizarea-de 24 de ore,iar intervenţia permite păstrarea intergrităţii anatomice şi menţinerea funcţiei reproducătoare a pacientei.

“Embolizarea presupue întreruperea cu sânge a fibroamelor prin metode ce ţin de radiologia intervenţională. Aceasta presupune injectarea de material emboligen în arterele ce asigură “hrănirea” cu sânge a fibroamelor”,explică Rareş Nechifor,medic primar radiolog,în cadrul Centrelor de Excelenţă ARES.

Pacienta care apelează la embolizare nu trebuie să depăşească vârsta de 50 de ani,să nu se afle în perioada de menopauză şi să nu fie însărcinată.

Citeşte şi:

Fibromul uterin. Când e nevie de oeraţie?

Fibromul uterin:ce este şi cum îl tratezi

Cum se depistează un fibrom

În general,fibroamele uterine se depistează la ecografii admoniale,transvaginale sau în urma unui RMN pelvin. În felul acesta se poate dconfirma prezenţa fibromului,dimensiunea,poziţia şi gradul de vascularizare.

Unul din patru cazuri de fibrom uterin este simptomatic,adică se manifestă prin sângerări semnificative atât în timpul menstruaţiilor,cât şi între aceste perioade. Infertilitatea este o altă cauză a netratării fibroamelor uterine. În plus,această afecţiune poate provoca urinări frecvente,contipaţie,dureri abdominale sau dureri lombare cu iradieri în membre.