Ce trebuie să ştii despre insuficienţa cardiacă congestivă
Insuficienţa cardiacă este un termen folosit pentru a descrie incapacitatea inimii de face faţă solicitărilor la care e supusă, în special a incapacităţii ei de a pompa cantitatea normală de sânge către organe (creier, ficat, rinichi...). Insuficienţa cardiacă poate să fie dată fie de o incapacitate a ventriculului stâng, fie de una a ventriculului drept.
Atunci când fluxul de sânge care iese din inimă e mai încet decât sângele care circulă prin vene, sângele începe să se acumuleze în vene, provocând o blocare, adică o congestie în ţesuturile şi organele corpului. Din această cauză, diferite părţi ale corpului se pot umfla (ficatul, abdomenul, picioarele). Insuficienţa cardiacă de tipul celei care provoacă aşa ceva se numeşte insuficienţă cardiacă congestivă.
Simptome comune
Specialiştii spun că unul dintre cele mai comune simptome sunt insuficienţa respiratorie, umflarea picioarelor (mai ales seara), ascita (umflarea abdomenului), durerile în piept şi oboseala excesivă. Această boală poate fi cauzată de inabilităţi coronariene, ale valvelor inimii sau ale muşchiului cardiac. Infarctul miocardic poate compromite funcţia cardiacă, ducând la dezvoltarea acestei boli. Factorii de risc sunt hipertensiunea, diabetul, obezitatea, ingestia excesivă de alcool şi tutun. Dacă sunt lăsate netratate, insuficienţa cardiacă congestivă poate să ducă la un faliment al funcţiilor renale, hepatice şi, bineînţeles, cardiace.
Ce presupune tratamentul?
În tratamentul acestei boli, echipa de medici trebuie să gestioneze prima cauză. Ca regulă generală, se impune o ingestie restrictivă de sodiu şi fluide. Terapia depinde de simptome, iar severitatea bolii dictează sau poate dicta inhibitori ai enzimei de conversie a angiotestinei, sau betablocanţi.
E disponibil acum un aparat asemănător pacemakerului, denumit „terapie de resincronizare“, care redă funcţiile miocardului. E un aparat implantabil, care livrează stimulare electrică sincronizată către trei camere ale inimii, permiţând inimii să pompeze sânge mult mai eficient. Ştiinţa medicală modernă a facilitat mult metodologia de transplantare a unei inimi aparţinând unor donatori în moarte cerebrală, care este, de fapt, metoda absolută de tratare a insuficienţei cardiace congestive.
Sursa foto: keepnaturally.com