Cele mai frecvente afecţiuni ginecologice

31 octombrie 2017   Modă

Afecţiunile ginecologice nu sunt deloc de neglijat, astfel că am stat de vorbă cu un medic specialist pentru a afla care sunt cele mai des întâlnite afecţiuni de acest fel.

Pentru fiecare pacientă, orice consult ginecologic se finalizează cu aflarea unui diagnostic. Câteodată, acesta pune în dificultate pacienta care, din diferite motive (teamă sau graba de a pleca din cabinetul doctorului ginecolog), nu pune întrebările ce ar ajuta-o să înţeleagă afecţiunea de care tocmai a aflat că suferă.

Pentru a înlătura aceste nelămuriri, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, pentru a afla ce înseamnă unele dintre cel mai des întâlnite afecţiuni ginecologice de tip feminin. 

Avortul spontan 

Pierderea spontană a sarcinii sau avortul spontan reprezintă eliminarea embrionului fără viaţă, cu precădere în primul trimestru de sarcină şi, în cazuri mai rare, la începutul celui de-al doilea trimestru.

Printre cele mai întâlnite cauze ale avortului spontan se numără anomaliile cromozomiale (ovocitele unei femei trecute de 35 de ani nu mai au aceeaşi calitate cu cele ale unei femei cu vârsta de 25, iar peste 40 de ani, 80% dintre ovocitele produse au mutaţii genetice) şi problemele hemolitice (multe dintre femeile însărcinate nu ştiu că sunt predispuse la trombofilie şi fără un tratament corespunzător, evoluţia sarcinii este în real pericol). 

Principalele simptome ale avortului spontan sunt crampele abdominale însoţite de sângerări, stare de rău general.

Bolile cu transmitere sexuală (BTS)

Cunoscute şi sub numele de boli venerice, acestea sunt infecţii transmise prin contact sexual, ce poate fi normal, oral sau anal, dar şi prin contact cu zona infectată, cu obiecte infectate (acele seringilor) ori în momentul naşterii vaginale, de la mamă la făt. Acestea se împart în BTS majore şi minore. Din prima categorie, cele mai întâlnite sunt SIDA (infecţie cu virusul HIV), sifilisul, gonoreea (sau blenoragia), sancrul moale (mai frecvent diagnosticată la bărbaţi).

Din a doua categorie, cele mai întâlnite sunt bolile provocate de chlamydii, mycoplasme, candida albicans, tricomonas vaginalis reunite sub numele de uretrite negonococice. Tot din categoria bolilor cu transmitere sexuală minore fac parte infecţiile cu tricomonas, candidozele urogenitale, herpesul vaginal (afectează femeile şi bărbaţii deopotrivă), scabia, pediculoza etc. Simptomele cele mai uşor de recunoscut sunt durerile în zona pelviană, senzaţii de arsură şi iritaţii, dureri la contactul sexual sau la urinare. 

Riscul cel mai mare de infectare creşte odată cu numărul partenerilor sexuali şi atunci când nu este folosit prezervativul ca mijloc de protecţie.

Află care sunt cele mai frecvente afecţiuni genitale pe clicksanatate.ro.

Sursa foto: womenshealthandenzymes.wordpress.com

Mai multe