Cum se manifestă bronşita

9 ianuarie 2018   Modă

Răceala la plămâni, cum e numită popular bronşita, poate da complicaţii serioase. De aceea e important să-i cunoşti modul de manifestare şi să nu întârzii să ceri sfatul unui medic.

Bronşita se catacterizează prin inflamaţia bronhiilor - conductele cartilaginoase în care se bifurcă traheea şi care se prelungesc în plămâni, în ramificaţii din ce în ce mai fine. Inflamaţia îngreunează respiraţia, fiindcă pereţii bronhiilor sunt inflamaţi şi produc o cantitate de mucus. De aceea, bronşita este întotdeauna acompaniată de tuse. La majoritatea persoanelor, bronşita durează 2-3 săptămâni şi se vindecă, chiar dacă tusea mai poate persista un timp. Acest tip de bronşită este una acută, spre deosebire de bronşita cronică, care durează mai mult de 3 luni pe an.

Bine ştiut!

Îmbolnăvirile de bronşită acută au loc mai adesea toamna sau iarna. Apar în mod frecvent, majoritatea indivizilor putând suferi de această afecţiune cel puţin o dată în cursul vieţii.

Persoanele care au contractat bronşită acută şi ale căror bronhii sunt fragilizate de o altă boală respiratorie, precum astmul, prezintă simptome mai pronunţate. Riscurile de complicaţii sunt mai mari iar tratamentul este diferit.

Tusea, primul simptom

Tusea profundă este primul simptom. Accesele de tuse se intensifică în poziţia culcat, în aer liber, când aerul e rece şi uscat, într-un mediu încărcat cu substanţe iritante, precum fumul de ţigaretă. Alte semne sunt expectoraţiile vâscoase, galben-verzui, o stare de rău generală (frisoane, oboseală, lipsă de apetit, dureri de cap şi musculare, febră uşoară), senzaţie de greutate e piept, respiraţie scurtă şi şuierătoare. Uneori, bronşita e acompaniată de sinuzită, faringită sau laringită, simptomelor adăugându-li-se răguşeala, gâtul iritat şi dureri la înghiţire.

Poate urma unei răceli neglijate

Ai prea multe pe cap pentru a te trata de o banală răceală – şi asta te poate costa. La 3-4 zile după ce boala pare să fi trecut, te ia o tuse uscată. Dacă nu o iei în seamă, evoluează uşor spre tuse productivă. Sunt semnele instalării bronşitei acute. Este frecventă în anotimpul rece, fiind cauzată de virusuri. Dacă nu o tratezi, boala evoluează spre faza ei cronică, care este mai complicată şi care durează mai mult.

Evită complicaţiile!

Dacă te sufoci, ţi-e tot mai greu să respiri, dacă febra depăşeşte 38°C şi tusea persistă de aproape o lună, cere ajutor medical. Neglijarea acestor semne te poate aduce în situaţia de a suferi de complicaţii. Boala se cronizicează şi evoluează spre pneumonie sau emfizem pulmonar (distrugerea ţesutului pulmonar). Te fereşti de toate aceastea apelând medicul de familie sau pneumologul. Printr-o simplă auscultaţie pulmonară şi o spirometrie, doctorul va stabili dacă ai bronşită sau altă afecţiune respiratorie şi va prescrie tratamentul potrivit. Spirometria este o analiză nedureroasă, care măsoară capacitatea pulmonară. Şi se fixează pe nas o pensă sterilă şi trebuie să sufli într-un tub cu filtru antibacterian, ataşat unui aparat mic numit spirometru. Rezultatul este imprimat imediat iar medicul dă rezultatul pe loc.

Cum previi cronicizarea bolii

- Evită fumul de ţigară sau renunţă la fumat.

- Fă anual o spirometrie, după vârsta de 40 de ani, mai ales dacă eşti fumătoare.

- Adresează-te unui medic dacă tuseşti de mult timp, oboseşti la efort, răceşti des.

- Ocoleşte persoanele care suferă de infecţii respiratorii.

- Vaccinează-te împotriva gripei.

Sfatul specialistului

„În România sunt încă foarte multe persoane nediagnosticate cu BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică, un grup de boli cronice din care afce parte şi bronşita cronică, n.r.). Sunt mulţi care confundă boala cu manifestările caracteristice vârstei a treia. Îi îndemn pe toţi românii care fumează, tuşesc şi nu rezistă la efort să intre pe www.desprebpoc.ro, unde vor găsi toate informaţiile de care au nevoie în articole scrise sau verificate de medicii specialişti.“

Mai multe