Cum te afectează frigul
Schimbarea temperaturii îţi pune corpul la grele încercări de adaptare. Trebuie să ştii să te protejezi, că altfel te pasc bolile şi, pe bune, ce rost are? Mănâncă sănătos, îmbracă-te gros când vine frigul, fii alertă şi, mai ales foarte, foarte atentă la tine. Iată ce e întâmplă cu corpul tău când afară e foarte frig:
Arzi mai multe calorii
Cercetările au arătat că rata metabolică se intensifică atunci când îţi e frig. Este pentru că, pentru a se încălzi, corpul tău trebuie să ardă calorii. Nu surâde imediat! Arsul caloriilor de către corpul tău ca să se menţină cald nu este egal mers la sală şi făcut abdomene.
Ţi se micşorează degetele
Ai văzut că inelele parcă-ţi cad de pe degete zilele astea? Nu e nici o iluzie! Degetele, atât de la mâini cât şi de la picioare,. Tind să se umfle la populaţiile care locuiesc în zone cu temperaturi ridicate şi să se micşoreze, să se strângă, la populaţiile care trăiesc în zone cu temperaturi mai scăzute. La noi e simplu. Vara mâinile ni se „măresc“, iarna ni se încălzesc.
Explicaţia e simplă şi se află în legătură cu încercarea coirpului tău de a-şi păstra cât mai multă căldură. Astfel că decide să constricte vasele de sânge, ca să păstreze cât mai mult.
Ai putea simţi durere în zilele extrem de friguroase
Unii oameni au simptome ale unei boli care se numeşte Boala Raynaud, care, de fapt, se manifestă prin amorţeala anumitor părţi ale corpului tău (mâini, urechi, picioare) şi e cauzată de către micile artere care aprovizionează cu sânge părţile superioare ale dermei şi care, ca răspuns la frig, se constrictă. Nu e periculoasă dar poate fi incofortabilă sau dureroasă. Evită să stai mult timp în frig şi îmbracă-te gros când stai afară, ca să mai ameliorezi sdin simptome.
Ai putea avea probleme cu vederea
Ai grijă la ochi. Expunerea excesivă la frig, vânt şi zăpadă poate să-ţi afecteze vederea. Soarele ale cărui raze sunt reflectate de zăpada albă îţi poate arde retina, aşa că, în zilele friguroase şi însorite, poartă, te rugăm, o pereche de ochelari de soare.
Ţi se înroşeşte faţa
Dacă ai nasul roşu şi rece şi obrajii îngheţaţi bocnă este pentru că, sângele e redirecţionat către zone mai importante, anume plămâni şi inimă. Când intri la cald, sângele e redirecţionat către toate părţile corpului tău, astfel că te înroşeşti.
Ai risc crescut de infarct
Mai ales bătrânii sunt supuşi la astfel de riscuri, dar şi tinerii care au probleme cu inima. Asta nu înseamnă să nu ieşi să dai zăpada din faţa blocului!
Ai putea să te simţi mai depresivă, mai tristă, mai fără chef
Da, există aşa ceva ca depresia de iarnă. Poate să fie şi din cauza unui deficit de vitamina D, dar, în orice caz, depresiile sezoniere sunt un fenomen real, nu sunt vreo închipuire a cuiva. Dacă depresia de iarnă interferează cu obligaţiile tale zilnice, consultă-ţi doctorul. Suplimentele de vitamina D sunt indicate.