De ce te trezeşti noaptea

5 aprilie 2018   Modă

Trezitul în mijlocul nopţii poate fi o consecinţă a diferitelor cauze: auzirea unui sunet puternic din exterior, de exemplu. Şi, odată ce te trezeşti, poate fi destul de greu să adormi din nou. Acesta ar putea fi un semn că eşti prea stresată sau anxioasă, însă pe termen lung poate provoca apariţia mai multor probleme de sănătate.

Somnul calitativ este esenţial pentru sănătatea noastră fizică şi mentală. Lipsa somnului poate duce la apatie, iritabilitate, probleme de memorie şi de atenţie, somnolenţă şi multe alte reacţii negative.

Tulburările de somn pot fi provocate de carenţa de vitamina B12

Dacă nu te odihneşti suficient, corpul consumă cantităţi mai mari de vitamine din complexul B (surse de energie). Dacă nivelul de vitamina B12 scade apare sentimentul de moleşeală, oboseală cronică, incapacitate de concentrare. Pentru a recupera această vitamină, mănâncă oricare dintre următoarele alimente: peşte, ficat, brânză, ouă.

Ce poţi face când te trezeşti în timpul nopţii

Dacă te trezeşti în mijlocul nopţii, un lucru pe care poţi să-l încerci este să te ridici din pat, să ieşi din cameră şi să faci o activitate relaxantă 20 sau 30 de minute. După timpul menţionat, du-te înapoi în pat şi încearcă să adormi. Desigur, ceea ce considerăm a fi "o activitate relaxantă" se bazează pe judecata personală. Pentru unii, s-ar putea ca meditaţia sau yoga să-i ajute, în timp ce alţii ar putea să citească, să joace cărţi sau să privească prin fotografii. În orice caz, ar trebui să fie o activitate care să nu stimuleze sistemul nervos. Pentru niciun motiv nu trebuie să bei cafea, alcool sau să fumezi. Dacă vrei să foloseşti tableta sau telefonul mobil, ar trebui să reduci luminozitatea la minim – previi astfel creşterea producţiei de melatonină (hormonul care induce starea de somnolenţă).

Bea ceai de ghimbir

Ghimbirul are o mulţime de proprietăţi care au efecte pozitive asupra sănătăţii. Când suferi de trezitul în timpul nopţii, există o creştere a hormonului cortizol şi acesta lasă corpul într-o stare de stres constant. Nivelurile crescute de cortizol cresc, de asemenea, tensiunea arterială, provoacă anxietate şi reduc răspunsurile imune. Pentru a contracara aceste efecte negative, nu este nimic mai bun decât o ceaşcă de ceai de ghimbir.

Evită zahărul şi grăsimile

Alimentele care abundă în carbohidraţi, grăsimi şi zaharuri nu sunt recomandate, pentru că ele cresc nivelul de energie. În schimb, alege să mănânci alimente sănătoase care sunt bogate în proteine, fibre şi grăsimi naturale, care oferă energie mai mult timp.

Mai multe