Oboseală şi somnolenţă. 4 cauze care duc la această stare neplăcută

1 66513 original jpg jpeg

Ai senzaţia permanentă de oboseală, eşti somnolentă pe tot parcursul zilei, ai sentimentul că nu te mai poţi odihni? S-ar putea să suferi, fără să ştii, de o afecţiune mai serioasă. Iată ce trebuie să ştii despre starea de oboseală şi somnolenţă.

Stare de oboseală şi somnolenţă cauze

1. Anemia.Este una din cauzele majore ale oboselii la femei. Pierderile menstruale pot cauza deficienţă de fier,ceea ce duce la scăderea numărului celulelor roşii din sânge. Oxigenul nu mai ajunge,în cantitate suficientă,la ţesuturi şi organe.

Oboseală şi somnolenţă - Ce poţi face?Dacă suferi de anemia cauzată de deficitul de fier,ia suplimente cu acest compus şi cosumă alimente bogate în fier – ficăţel,fructe de mare,fasole şi mazăre,cereale îmbogăţite.

Stare de oboseală permanentă

2. Hipotiroidia.Tiroida este glanda în formă de fluture de la baza gâtului,şi controlează metabolismul – viteza cu care organismul transformă „combustibilul” în energie. Hipotiroidie înseamnă că glanda funcţionează sub parametrii normali,şi că metabolismul încetineşte. Asta duce inclusiv la somnolenţă permanentă şi creştere în greutate.

Ce poţi face?O simplă analiză a TSH-ului din sânge îţi arată dacă suferi sau nu de hipotiroidie. În caz afirmativ,ţi se prescrie tratament permanent cu hormoni de sinteză.

Oboseală şi somnolenţă cauze

3. Depresia. Ai putea crede că depresia este o tulburare de ordin strict emoţional. În fapt,ea are repercusiuni fizice cât se poate de palpabile:oboseală,dureri de cap,pierderea apetitului. Dacă te simţi obosită şi „la pământ” timp îndelungat,du-te la doctor.

Oboseală şi somnolenţă - Ce poţi face? Depresia nu dispare uşor,dar psihoterapia asociată cu medicaţia de rigoare pot da rezultate.

4. Infecţia urinarăDe obicei,infecţia urinară se manifestă cu dureri şi senzaţie de arsură. Dar infecţia nu se anunţă întotdeauna cu simptome atât de evidente. În anumite cazuri,oboseala poate fi singurul semn.

Un test de urină poate confirma diagosticul,iar tratamentul cu antibotice te pune iar pe picioare.