Efectele negative ale insomniei
Toate tulburările de somn au efecte negative asupra sănătăţii fizice şi psihice, iar unele dintre ele pot avea un impact asupra calităţii vieţii şi asupra activităţilor zilnice. Problemele de sănătate pe care le pot provoca sunt:
Hipertensiune arterială
Lipsa somnului sau insomnia poate afecta starea de sănătate a inimii, provocând creşterea tensiunii arteriale, iar acest lucru îngreunează funcţia inimii. Un om care doarme mai puţin de şapte ore pe noapte are de obicei tensiune arterială sistolică 123. În mod normal, ea trebuie să fie 120.
Pofte alimentare
Poate nu ştiai, dar insomnia este strâns legată de creşterea în greutate. Nivelul de leptina, care este hormonul săţietăţii, creşte. La fel se înntâmplă şi cu grelina, care este hormonul foamei. Acesta este motivul pentru care ţi se face foame în timpul nopţii.
Lipsa de energie
Când nu dormi suficient, cel care este afectat direct este metabolismul. Pe lângă oboseala cu care te confrunţi, nivelul de energie scade. Se pare că oamenii care suferă de tulburări de somn sunt mai puţin activi din punct de vedere fizic, ceea ce înseamnă că grăsimile se depozitează mai repede, din cauză că există un exces de calorii consumate.
Concentrare dificilă
Cel care suferă cel mai mult în urma lipsei somnului este creierul. Performanţa acestui organ este afectată, fiindu-i greu să-şi indeplinească funcţia în ziua următoare. În plus, din cauza oboselii este afectat nivelul de concentrare. Cu timpul, insomnia creşte riscul de Alzheimer.
Sistem imunitar slăbit
Oboseala excesivă cauzată de lipsa somnului afectează în mod direct sănătatea sistemului imunitar, care nu-şi va mai putea îndeplini funcţiile, crescând riscul de afecţiuni respiratorii şi infecţii.
Stres şi iritabilitate
Impactul pe care-l are insomnia asupra corpului şi sănătăţii este imediat. Oamenii care nu dorm suficient sunt mult mai stresaţi şi iritaţi şi se enervează repede. În plus, scad producţiile de serotonină şi endorfină, doi hormoni care au efect pozitiv asupra stării de spirit. De asemenea, sunt afectat şi nivelurile de adrenalină şi cortizol, două substanţe care sunt responsabile de emoţiile negative.