Factori care cresc riscul de boli cardiovasculare
Principalele cauze ale mortalităţii la nivel mondial sunt bolile cardiovasculare, dar ele sunt cel mai frecvent observate la femei. România este pe locul 3 în lume la decese cauzate de boli cardiovasculare. Conform Fundaţiei Române a Inimii, 62% dintre decesele din ţara noastră au drept cauză acest tip de afecţiuni, iar în prezent 7 milioane de români suferă de boli cardiovasculare.
Principalii factori care cresc riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare sunt:
Ciclu înainte de vârsta de 12 ani
Un studiu recent a arătat că femeile care au primul ciclu înainte de vârsta de 12 ani sunt cu 10% predispuse riscul de a suferi o boală cardiovasculară, comparativ cu cele care l-au avut după 13 ani. Riscul se datorează creşterii nivelului de estrogen care provoacă cheaguri de sânge şi accidente vasculare cerebrale în timpul vieţii.
O răceală puternică
Din cauza bacteriilor şi viruşilor periculoşi care pot ajunge la inimă, gripa puternică poate creşte riscul de boli cardiovasculare. Aşadar, dacă eşti răcită şi nu îţi trece chiar dacă ai luat pastile, mergi imediat la un medic.
Sarcina
Sistemul circulator este mult mai solicitat în timpul sarcinii, iar volumul sângelui se dublează. În plus, persoanele care suferă de diabet gestaţional, hipertensiune arterială sau preeclampsie în timpul sarcinii, atunci riscul de-a suferi de boli cardiovasculare este foarte mare.
Despărţirea de persoana iubită
Sindromul inimii frânte este cauzat de perioadele stresate în care se suferă de pierderea persoanei iubite, existenţa unor probleme financiare sau probleme la locul de muncă. Toţi aceşti factori cresc riscul de apariţia a bolii de inimă. În schimb, le poţi face faţă prin meditaţie, sport, yoga şi terapie.
Consumul zilnic de vin
Dacă eşti una dintre persoanele care obişnuiesc să bea seara câte un pahar de vin după ce ajung acasă, atunci ar trebui să renunţi la acest obicei. Alcoolul poate avea efecte adverse asupra organismului dacă este consumat într-o cantitate excesivă. Mai mult de două pahare de vin pe zi creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă. Aşadar, bea orice băutură alcoolică în cantităţi moderate.
O boală inflamatorie
Artrita reumatoidă afectează mai mult femeile şi creşte riscul de boli de inimă. Artrita este cunoscută pentru faptul că provoacă inflamaţie în organism şi afectează vasele de sânge, cauzând acumularea plăcii. Ar trebui să consumi alimente care au proprietăţi antiinflamatoare pentru a preveni bolile de inimă sau discută cu medicul dumneavoastră despre diagnosticul.