Insomnia poate creşte riscul de Alzheimer?

12 iulie 2017   Modă

Astăzi, foarte mulţi oameni suferă de tulburări de somn. Potrivit cercetătorilor, lipsa somnului poate creşte riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer la persoanele care sunt sănătoase.

Legătura dintre tulburările de somn şi boala Alzheimer

Un studiu recent realizat în Statele Unite ale Americii arată că persoanele care dorm 2-3 ore pe noapte se confruntă cu probleme de somn şi stare de somnolenţă în timpul zilei. Acest lucru poate duce la apariţia leziunilor la nivelul celulelor cerebrale, la creşterea anumitor substanţe din creier şi inflamaţie, simptome caracteristice bolii Alzheimer.

„De-a lungul stimpul, studiile au arătat că somnul poate influenţa dezvoltarea sau stagnarea bolii Alzheimer în diferite moduri”, a spus Barbara B. Bendlin, cercetător la Universitatea din Wisconsin-Madison, SUA.

De exemplu, tulburările de somn sau lipsa somnului duce la acumularea de plăci pe creier, deoarece funcţia de curăţare a creierului acţionează în timp ce dormim, a mai adăugat Barbara B. Bendlin.

Pentru studiul publicat în revista „Neurology”, echipa de cercetători a recrutat 101 persoane cu o vârstă medie de 63 de ani, care aveau creierul active şi memoria normal, dar care avea un risc ridicat de dezvoltare a bolii Alzheimer, fie având un părinte cu boala, fie aveau gena numită apolipoproteina E (ApoE), care creşte provoacă boala.

Rezultatele studiului

Cu toate acestea, nu toată lumea cu probleme de somn a prezentat anomalii ale lichidului spinal. Studiul a constatat că nu există nicio legătură directă între boala Alzheimer şi apneea de somn obstructivă, au subliniat cercetătorii.

„Este încă neclar dacă somnul poate afecta evoluţia bolii sau dacă boala afectează calitatea somnului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a defini în continuare relaţia dintre somn şi aceşti biomarkeri", a adăugat Bendlin.

Credit foto: www.livescience.com

Mai multe