Efectele insomniei asupra organismului

1 70074 original jpg jpeg

Deşi în mod normal, o persoană adultă are nevoie de 7-8 ore de somn în fiecare noapte, puţini sunt cei care reuşesc să respecte acest program. Iar riscurile pentru sănătate nu sunt deloc puţine...

Pe lângă bolile cardiovasculare sau diabetul de tip 2,mai sunt şi alte efecte nedorite asupra sănătăţii cauzate de lipsa de somn.

Creşterea în greutate

Dacă nu te odihneşti suficient,rata metabolismului va scădea,iar grăsimile vor fi arse mai greu. În consecinţă,kilogramele se vor acumula mai repede. În plus,în lipsa somnului organismul va căuta să-şi obţină porţia de energie din alimente,aşa că vei vei pofti la dulciuri şi la alte produse bogate în zaharuri.

Citeşte şi:

Cele mai bune surse de proteine

Dieta cu supe de toamnă

Schimbări bruşte de dispoziţie

Acum 5 minute erai foarte bine dispusă, dar o scenă mai emoţionantă te-a făcut să verşi lacrimi amare. Este primul semn că eşti obosită. Insomnia poate provoca schimbări hormonale,ceea ce duce la trecerea de la o stare la alta într-un timp scurt. Vei observa,de asemenea,că vei fi uşor iritabilă şi că te vei enerva din orice.

Cearcăne

Atunci când nu dormi,organismul se deshidratează,aşa că pielea îşi pierde elasticitatea. Astfel,apar neplăcutele linii întunecate de sub ochi,cunoscute şi sub numele de cearcăne. Pentru a le preveni încearcă să dormi cât mai mult. Bea înainte de culcare o ceaşcă de ceai de muşetel,deoarece nu conţine cofeină şi te va ajuta să te relaxezi. De asemenea,hidratează pielea foarte bine cu ajutorul unei creme grase,insistând pe zona de sub ochi.

Temperatură corporală scăzută

Frisoanele sunt un simptom cunoscut al oboselii. În mod normal,temperatura corpului scade în timpul somnului,iar dacă nu te odihneşti suficient ea va rămâne scăzută şi pe parcursul zilei.