Insuficienţa renală, cauzată de diabet

9 decembrie 2017   Modă

Rinichii joacă un rol esenţial în organism: curăţă sângele de toxine şi le evacuează din corp, prin urină. Când acest filtru nu mai funcţionează, substanţele toxice nu mai pot fi eliminate şi apare insuficienţa renală.

Insuficienţa renală este de două feluri: acută (reprezentată printr-o scădere bruscă a funcţiei renale) şi cronică. Insuficienţa cronică este o maladie gravă şi constă în deteriorarea treptată şi ireversibilă a capacităţii rinichilor de a secreta anumiţi hormoni şi de a filtra sângele. Produşii rezultaţi în urma metabolismului şi apa în exces se acumulează în organism, intoxicându-l. Boala poate fi o consecinţă a diabetului, a hipertensiunii arteriale sau a altor boli. Poate să apară brusc, în urma unor tratamente medicamentoase sau după o intervenţie chirurgicală dificilă.

Infecţiile severe dau insuficienţă acută

Dacă insuficienţa cronică evoluează progresiv, cea acută are loc brusc. Se produce ca urmare a unei scăderi reversibile a fluxului sangvin, la nivelul rinichilor. Cauzele sunt deshidratarea, infecţiile severe, contactul organismului cu anumite substanţe toxice pentru rinichi.

Simptomele nu-s evidente

Progresia insuficienţei renale cronice este lentă, iar simptomele pot să nu fie prezente în primii ani, deoarece rinichii se adaptează şi îşi compensează reciproc funcţiile. Unii pacienţi află că au probleme doar atunci când rinichii îşi desfăşoară activitatea la mai puţin de 25% din capacitatea lor normală. Uneori, simptomele nespecifice, precum oboseala, pot fi singurele manifestări ale acestei afecţiuni. Odată ce boala s-a instalat, pot apărea simptome ca umflarea picioarelor, durere în timpul urinării, urinare frecventă, pierderea poftei de mâncare, pierderi în greutate, tulburări de somn, urină urât mirositoare sau cu modificări de culoare.

Un stil de viaţă sănătos ajută

În unele cazuri, această afecţiune este imposibil de prevenit. Controlul bolilor ce cauzează insuficienţa renală cronică (diabetul şi hipertensiunea) poate încetini progresia maladiei, iar un stil de viaţă sănătos este de ajutor. E bine ca suferinzii de diabet, hipertensiune sau lupus să respecte cu stricteţe tratamentul şi recomandările medicului, să evite abuzul de alcool şi medicamente şi să ia măsuri rapide în caz de infecţie urinară.

Obezitatea favorizează boala

Surplusul ponderal creşte riscul de insuficienţa renală. Pentru a-l reduce, sunt necesare activităţi fizice regulate, o dietă echilibrată şi menţinerea greutăţii în limitele normale. De asemenea, trebuie evitate excesul de sare, grăsimi şi proteine, fumatul, abuzul de medicamente. Medicul îi poate cere pacientului să limiteze consumul zilnic de lichide la 1,5 litri pe zi.

Tratează boala care provoacă afecţiunea

Tratamentul poate încetini sau chiar opri progresia insuficineţei renale cronice. Mai întâi trebuie tratată boala care provoacă insuficienţă renală. Prima măsură propusă pacienţilor este modificarea dietei, iar sfatul unui nutriţionist este extren de util. Când dieta nu mai este suficientă, se impune tratamentul cu medicamentele prescrise de medic.

Transplantul de rinichi, soluţia salvatoare

Pentru unii pacienţi este necesar  transplantil de rinichi. O evaluare detaliată, efectuată de un nefrolog specializat, este necesară. În urma unui transplant reuşit, pacientul este capabil să ducă o viaţă activă şi sănătoasă.

Mai multe