Pandemia de COVID-19 a redus cel mai mult speranţa de viaţă de la cel de-Al Doilea Război Mondial până în prezent

27 septembrie 2021   Modă

Criza sanitară, declanşată la sfârşitul anului 2019, a redus speranţa de viaţă în anul 2020, cel mai mult după Al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford, Anglia. Concluziile arată că boala provocată de noul coronavirus ne-a „şters‟ câţiva ani din viaţă.

Speranţa de viaţă a scăzut cu mai mult de şase luni în anul 2020, comparativ cu 2019, în 22 din cele 29 de ţări analizate în studiu, state din Europa, Statele Unite ale Americii şi Chile. Reprezentanţii cercetării au declarat că rezultatul poate fi influenţat, pe de-o parte, de numărul de decese oficiale din cauza COVID-19.

„Faptul că datele noastre scot în evidenţă un impact atât de mare, atribuit direct COVID-19, arată cât de semnificativă a fost boala pentru multe ţări‟, a declarat dr. Ridhi Kashyap, co-autor al lucrării, publicat în International Journal de epidemiologie.

Citeşte şi Studiu: anticorpii COVID-19 se menţin cel puţin nouă luni după infectare

Bărbaţii, mai afectaţi decât femeile?

S-au înregistrat scăderi mai mari în ceea ce priveşte anii de viaţă la bărbaţi decât la femei în majoritatea ţărilor, populaţia din America fiind cea mai afectată. Asupra bărbaţilor americani, impactul a fost de 2,2 ani în 2020, faţă de anul 2019.

Per total, rata mortalităţii a fost mai mare în rândul bărbaţilor din 15 state, comparativ cu o rată importantă a mortalităţii în rândul femeilor, înregistrată în 11 ţări. Acest impact a eliminat cu totul progresele înregistrate în ultimii 5, 6 ani în ceea ce priveşte speranţa de viaţă şi mortalitatea.

Citeşte şi STUDIU: 3 din 4 persoane vaccinate au anticorpi împotriva formelor grave de COVID-19 chiar şi la 6 luni de la rapel

În Statele Unite, creşterea mortalităţii s-a înregistrat în rândul celor în vârstă de muncă şi a celor sub 60 de ani, în timp ce în Europa, decesele în rândul persoanelor peste 60 de ani au contribuit mai semnificativ la creşterea mortalităţii.

Kashyap a făcut apel la mai multe ţări, inclusiv la state modeste din punct de vedere financiar, să pună la dispoziţie date despre mortalitate pentru studii ulterioare, în vederea unei perspective mai ample asupra impactului pe care îl are pandemia la nivel global.

@shutterstock

Mai multe