Specialiştii diviziei de cercetare MedLife anunţă rezultatele finale aferente celei de-a treia etape din cadrul studiului care evaluează răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19, la 6 luni de la administrarea rapelului.

Pentru a urmări evoluţia în dinamică a titrului de anticorpi anti-S, demersul a presupus recoltarea de probe biologice în vederea detectării anticorpilor IgG anti-Spike (anti S) şi IgG anti-Nucleocaspida (anti N) la 8-15 zile, 3 luni şi respectiv, 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Rezultatele în ceea ce priveşte titrul de anticorpi SARS-CoV-2, precum şi toate corelaţiile identificate sunt reprezentative pentru segmentul de populaţie din România care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech, acesta fiind singurul vaccin disponibil în România la momentul demarării studiului.

Studiul MedLife arată că deşi titrul de anticorpi scade în intervalul de 6 luni de la administrare rapelului 3 din 4 persoane vaccinate au valori ale titrului de anticorpi anti-S mai mari chiar şi la 6 luni post-vaccin, ceea ce sugerează o anumită protecţie împotriva formelor grave de COVID-19 în cazul expunerii la virusul SARS-CoV-2.

De altfel, procentul persoanelor care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 în primele 6 luni de la vaccinare este de sub 2% din eşantionul total.

„Datele analizate arată că 78% dintre persoanele vaccinate prezintă, chiar şi la 6 luni de la rapel, un titru de anticorpi anti-S care ar putea să ofere protecţie în faţa unor forme severe de boală. Ceea ce este o veste foarte bună, mai ales în contextul în care tulpina Delta, despre care ştim că este cel puţin de două ori mai contagioasă şi că dublează riscul de spitalizare în cazul infectării, a devenit responsabilă de creşterea galopantă a numărului de cazuri pozitive de la noi din ţară din ultimele zile. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că singura metodă de a se proteja de formele grave de boală, care ar putea fi generate de această nouă tulpină sau de alte mutaţii ale virusului, rămâne în continuare vaccinarea, coroborată cu respectarea măsurilor de protecţie‟,  a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în ştiinţe medicale, MedLife.

Femeile înregistrează un nivel mai mare de anticorpi