Primele semne care indică autismul
Nu este deloc uşor pentru un părinte să afle că micuţul său are autism. Dar cum îţi poţi da seama? Iată câteva indicii prin care poţi identifica această tulburare!
Ce este autismul şi când se instalează
Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată ca fiind una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Această tulburare prezintă o largă varietate de manifestări care apar în urma unor disfuncţionalităţi de dezvoltare ale sistemului nervos central. Cauzele specifice sunt încă necunoscute. Autismul este prezent încă de la naştere şi se păstrează pe durata întregii vieţii. Poate fi observat încă din primul an de viaţă sau se poate instala în jurul vârstei de 2-3 ani, chiar dacă, până la această vârstă, copilul a avut o evoluţie normală.
Citeşte şi: Ce trebuie să ştii despre autism
Care sunt semnele autismului
Semnele autismului pot fi, în unele cazuri, vizibile înainte de vârsta de un an sau de un an şi jumătate. În alte cazuri, copiii par a se dezvolta normal şi, dintr-o dată, undeva după vârsta de un an şi jumătate, uită cuvinte pe care le-au învăţat, se joacă inadecvat cu jucăriile – rotesc la nesfârşit roţile unei maşinute, nu mai imită adulţii din jur, pierd contactul vizual, par absenţi.
Următoarele simptome întâlnite la copilul tău ar trebui să trimită imediat la un medic specialist psihiatru sau la neuropsihiatru infantil:
- copilul tău nu zâmbeşte, nu se bucură până la vârsta de şase luni sau după;
- nu gângureşte până la nouă luni;
- nu face gesturi active şi reactive ca arătatul/ indicatul cu degetul
- nu reacţionează când este strigat, pare surd;
- nu pronunţă silabe ma-ma-ma, ta-ta-ta, la-la-la etc, până la 12 luni
- nu spune nici un cuvânt până la 16-18 luni;
- nu construieşte propoziţii până la 24 de luni;
- nu imită nici prin gesturi şi nici verbal;
- pierde achiziţii (cuvinte, deprinderi sociale deja învăţate) la orice vârstă
Citeşte şi: Mamele în vârstă riscă să nască copii autişti