Ce trebuie să ştii despre autism

1 52155 original jpg jpeg

Statisticile internaţionale arată o creştere alarmantă, în ultimii 40 de ani, a incidenţei tulburărilor de spectru autist (TSA).

Depistaţi timpuriu,adică până la vârsta de 36 de luni,copiii care suferă de autism au cu 47% mai multe şanse de recuperare şi de integrare în societate. Psihologul Crina Nedelcu ne-a răspuns la câteva întrebări despre această afecţiune.

Când poate fi diagnosticat autismul?

Autismul poate fi diagnosticat cu ajutorul medicului specialist începând cu vârsta de 18 luni. Semnele şi simptome specifice acestei afecţiuni pot fi observate chiar înainte de vârsta de un an. Este extrem de importantă diagnosticarea precoce,deoarece intervenţia este mai eficientă.

Ce declanşează această boală?

Autismul este o tulburare de neurodezvotare care are la bază modificări biologice ce afectează acele părţi ale creierului care procesează limbajul şi comunicarea socială. În ceea ce priveşte cauza,ipotezele genetice sunt cele mai acceptate în lumea ştiinţifică.

Care sunt simptomele?

Autismul este caracterizat printr-o „triadă a deficienţelor” pe mai multe domenii. Din punct de vedere  social,simptomele se manifestă prin devierea sau întârzierea dezvoltării sociale,în special a dezvoltării relaţiilor interpersonale. În al doilea rând,persoanele bolnave de autism au probleme de limbaj şi de comunicare. De asemenea,autismul determină rigiditatea gândirii,a comportamentului şi nedezvoltarea imaginaţiei.

Ce tratamente există?

Nu există medicaţie specifică în autism. Se poate folosi tratament medicamentuos adjuvant pentru ameliorarea agresivităţii,comportamentului stereotip,hiperactivităţii,anxietăţii,impulsivităţii şi depresiei care se pot asocia cu diagnosticul de autism.

De ce au nevoie copiii cu autism?

Până în momentul de faţă,studiile au dovedit că Terapia Comportamentală Aplicată-Applied Behavior Analysis (ABA)-are efecte favorabile evidente în evoluţia copiilor cu autism. Aceasta ajută la descreşterea comportamentelor neadecvate (în exces) şi îmbunătăţirea comportamentelor deficitare. Implicarea familiei în procesul terapeutic alături de echipa de specialişti în autism este la fel de important.

Există centre specializate în ţară care să se ocupe de cazurile complicate?

Da,există centre specializate în care familiile şi copii pot să beneficieze de suport din partea persoanelor abilitate.

Pot merge la şcoală?

Integrarea în învăţământ este posibil în funcţie de gravitatea simptomatologiei.

Există prejudecăţi în ceea ce-i priveşte?

Mass-media şi asociaţiile de părinţi au contribuit mult pentru a face cunoscută această simptomatologie şi pentru ca aceste persoane să fie mai uşor de accept în diferite medii şi la scoală.

Bine de ştiut!

Pe site-ul http://autism.raa.ro/servicii/centre-de-consiliere-si-asistentagăseşti harta celor 40 de centre de consiliere şi de terapie a persoanelor cu tulburare de spectru autist,deschise în cadrul proiectului „Şi ei trebuie să aiba o şansă!”,initiat de Fundaţia Romanian Angel Appeal. În aceste locuri,copiii cu autism vor beneficia de terapie gratuită,iar părinţii vor primi consiliere gratuită.