Producerea de noi neuroni. Cum stimulezi creierul să îi formeze

23 septembrie 2016   Modă

Ştiai că, indifferent de vârstă, creierul tău are capacitatea de a produce, în permanenţă, noi neuroni? Trebuie să respecţi însă anumite principii. Iată ce trebuie să ştii despre producerea de noi neuroni.

Producţia de noi neuroni nu se opreşte niciodată. Cercetătorii au observat că,în hipocampus-o regiune a creierului implicată în formarea amintirilor şi în gestiunea emoţiilor-,vechii neuroni erau înlocuiţi de alţii noi,produşi din celulele-suşă. Au mai obervat şi că această producţie avea loc indiferent de vârstă – cu condiţia ca subiecţii să respecte anumite principii de viaţă sănătoasă.

1. Producerea de noi neuroni - Evită rutina

Creierul se hrăneşte din schimbare – iar stimularea provocată de aceasta impulsionează producţia de neuroni. O persoană curioasă,dornică să înţeleagă şi să înveţe va avea mereu un creier tânăr.

2. Triază informaţiile

Omul modern de bombardat de informaţii diverse,unele relevante,altele mai puţin. Prea multă informaţie induce o stare de anxietate cerebrală,susţin cercetătorii. De aceea,selecteză doar ceea ce te interesează cu adevărat,ceea ce îţi pune imaginaţia la lucru.

3. Producerea de noi neuroni - Nu lua anxiolitice şi somnifere

Obiectivul anxioliticelor (medicamentelor care combat anxietatea) şi a somniferelor este de a amorţi creierul. Dacă le utilizezi prea des,creierul trece pe pilot automat şi nu mai are loc producţia de noi neuroni.

4. Nu sta pe loc

Sedentaritatea adoarme creierul,susţin cercetătorii. În schimb,în urma activităţii fizice,muşchii produc substanţe chimice (numete factori trofici) care ajung la creier şi stimulează celulele-suşă. Astfel,e stimulată producţia de noi neuroni.

5. Producerea de noi neuroni - Fii atentă la ce mănânci

Ştiinţele neuronale au demonstrat legătura dintre flora intestinală şi buna funcţionare a creierului. Practic,flora intestinală comunică cu creierul. Regimul alimentare al unei persoane are un rol important:consumul de fibre,alimentele variate,sănătoase,fără exces de zahăr şi grăsimi,incită la proliferarea unor anumite specii bacteriele bune,care cresc productivitatea neuronală.

Mai multe