Sarea, la fel de nocivă ca zahărul?

8 noiembrie 2017   Modă

Sarea. Ingredientul universal, toată lumea îl ştie, practic, îl folosim zilnic uneori cu ştiinţă, alteori fără ştiinţă. Multe sunt alimentele care au conţinut ascuns de sare, aşa cum sunt şi cele cu conţinut ascuns de zahăr.

Dacă despre zahăr ştim că nu e bun, nici cu sarea nu ne putem lăuda. O dietă bogată în sare e legată de inflamaţii, probleme cardiovasculare şi e dovedit că afectează şi organele interne, pe fiecare în parte. Nici creierul nu e scutit de problemele cu sarea. Iată ce-ţi poate face sarea la creier!

Te tâmpeşte

E dovedit clinic că sarea afectează funcţiile cognitive, afectează celulele şi permite dezvoltarea bolilor neurodegenerative. Un studiu publicat în Neurobiology of Learning and Memory a scos în evidenţă faptul că o dietă cu multă sare poate induce un declin al funcţiilor cognitive. Afectează memoria şi, de asemenea, capacitatea de a înţelege lucrurile. Dacă mănânci multă sare şi nu faci sport, să ştii că funcţiile creierului au mult de suferit pe viitor.

Dă dependenţă

Sarea induce un comportament asemănător adicţiei, la fel ca zahărul. Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au demonstrat că sarea produce pofte alimentare şi adicţii la şobolanii de laborator, secretând substanţe asemănătoare celor eliberate la toxicomanii dependenţi de cocaină şi heroină şi la cei dependenţi de nicotină. 

Are impact masiv asupra sistemului nervos

Nivelurile ridicate ale sodiului din sânge induc o boală numită hipernatremie. Prea mult sodiu întrerupe impulsurile electrice din creier, dându-ţi probleme mari. Te simţi iritată, letargică şi parcă n-ai stare. Dacă vrei să începi să nu mai mănânci atâta sare, renunţă la chipsuri şi murături.

Mai multe