Semnele ascunse ale cancerului de pancreas

24 aprilie 2018   Modă

Pancreasul este unul dintre organele căruia nu i se acordă atenţia necesară, deşi joacă un rol important în digestie şi în echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Atunci când nu funcţionează corespunzător întregul organism are de suferit.

Potrivit statisticilor, aproximativ 2% din populaţie este diagnosticată cu cancer de pacreas, cel mai des fiind întâlnit după vârsta de 60 de ani şi mai rar în rândul tinerilor de 20-30 de ani. Partea bună este că are o rată mare de supravieţuire, însă este destul de greu de depistat în fazele incipente, de aceea este important să îi cunoşti simptomele.

Piele îngălbenită

Pielea sau ochii îngălbeniţi pot indica o problemă de sănătate la nivelul ficatului sau a cancerului de pancreas, localizar aproape de canalul biliar, care are rolul de a elimina bilirubina - o substanţă galben-maronie. Chiar şi micile tumori pot pune presiune pe canalul biliar şi îl pot bloca, cauzând astfel îngălbenirea

Abdomen umflat

Balonarea imediat după masă este normală, atât timp cât nu se întâmplă frecvent şi stomacul nu se umflă exagerat de mult. În canzul tomoarei de pancres, pe măsură ce aceasta creşte, va produce dilatarea buricului. Acesta ets eun prim simptom pe care femeile îl observă, dar nu îl semnalează imediat doctorului, crezând că nu este un motiv de îngrijorare.

Scădere bruscă în greutate

De regulă, scăderea bruscă în greutate indică din start o problemă de sănătate, mai ales dacă nu faci nimic special pentru acest lucru. Dacă nu îţi explici de ce ai slăbit atât de mult, într-o perioadă scurtă de timp, este cazul să mergi la medic pentru a face un set de investigaţii.

Durere cruntă de spate

Dacă ai o durere puternică în zona inferioară a spatelui, ar fi cazul să îţi pui semne de întrebare. Tumorile pancreatice pun presiune pe organele interne, mai ales când încep să se dezvolte, cauzând o durere la nivelul coloanei vertebrale sau la nivelul muşchilor spinării. Deoarece femeile sunt obişnuite cu acest tip de durere pe perioada ciclului menstrul, o vor percepe ca fiind ceva normal, nicidecum un motiv de îngrijorare. Dacă durerea e constantă şi nu dispare după câteva zile, este musai să mergi la un control de specialitate.

Urină intens colorată

Culoarea închisă a urinei poate fi un semn al deshidratării, dar poate fi, de asemenea, un semn al cancerului de pancreas. Acest lucru se explică prin faptul că tumora determină bila să secrete mai puţină bilă, consecinţa fiind creştere nivelului de bilirubină în sânge, iar urina devine maronie. Pentru a vedea dacă deshidratarea este problema, bea o cantitate suficientă de apă, şi dacă observi că urina nu îşi recapătă culoarea normală, asemănătoare cu cea pe care o are limonada, este momentul să mergi la doctor.

Mai multe