Semnele care arată că ai diabet

16 februarie 2018   Modă

La începuturile bolii, simptomele diabetului nu sunt evidente, iar afecţiunea poate trece neobservată chiar şi câţiva ani. Cantitatea prea mare de zahăr în sânge se poate manifesta însă în multe feluri. Ţine cont de semnalele de alarmă pe care ţi le trimite organismul!

Diabetul poate da complicaţii

Diabetul de tip 2 este o boală caracterizată printr-o hiperglicemie cronică, adică printr-un nivel crescut al zahărului glucozei în sânge. Sunt afectaţi cu predilecţie adulţii de peste 50 de ani, persoanele supraponderale sau obeze.  Netratat, diabetul duce la probleme grave de sănătate: boli cardiovasculare, tulburări oculare, renale sau neurologice. De aceea, bolnavii trebuie să adopte obiceiuri de viaţă sănătoase şi să facă tratament.

Semnele care indică o glicemie crescută

Glicemia crescută se poate manifesta în următoarele moduri:

-nevoie frecventă de a urina, în special noaptea. Rinichii încearcă să producă mai multă urină, pentru a elimina surplusul de glucoză din sânge.

-sete mare, apetit crescut.

-senzaţia de gură uscată.

-vedere tulbure.

-infecţii bacteriene şi micotice dese (infecţie urinară, vaginită)

Dacă ai toate aceste simptome, se impun analize de sânge suplimentare, care să confirme sau să infirme diagnosticul.

Cum afli din timp că ai diabet

Cu cât boala e depistată mai repede – chiar înaintea apariţiei simptomelor – cu atât scade riscul complicaţiilor. Evaluarea riscului de diabet la adulţi ar trebui făcută de un medic specialist, în fiecare an. Adulţii de peste 40 de trebuie să-şi facă un test de glicemie la fiecare 3 ani, mai des dacă există factori de risc.

Cum previi diabetul

Persoanele care au reuşit să piardă 5-7 % din gretuatea corporală şi care fac zilnic 30 de minute de mişcare prezintă cu 60% mai puţine riscuri de a contracta boala. Alimentaţia sănătoasă, mesele regulate, evitarea exceselor de zahăr şi grăsimi ţin afecţiunea la distanţă.

    

Mai multe