Tipuri de anemie

5 decembrie 2017   Modă

Deficienţa de fier se manifestă într-o varietate de chipuri. O persoană cu deficit de fier experimentează oboseală, depresie, ameţeli, minte neclară. Anemicii au o lipsă de oxigen care poate să afecteze ţesuturile, inclusiv creierul. Deprivarea de fier pe o perioadă lungă de timp poate să aibă implicaţii neurodegenerative importante. Se ajunge până la declinul cognitiv. Chiar dacă mergi pe două picioare, poţi să fii anemic. Dar să vedem care sunt feluritele tipuri de anemie:

O formă des întâlnită de anemie este cea feriprivă. Femeile în anii menstruaţiei o au, de obicei, din cauza pierderilor de sânge. O mai au persoanele cu dietă deficitară de fier. Anemia feriprivă apare în testele de sânge de rutină. O altă formă de anemie este cauzată de lipsa de vitamina B12 şi folaţi, importante, de asemenea, în oxigenarea celulelor. Se poate determina printr-o testare completă de sânge. Deficitul de B12 se întâlneşte adesea la vegetarieni şi vegani, precum şi la cei cu acid gastric puţin.

Deficit de B12

Anemia de boală cronică e un tip de anemie mai puţin cunoscut. La analizele, nivelul de fier apare în norme. Nivelurile de feritină trebuie controlate, pentru că, de obicei, ele au valori înalte. Această deficienţă apare când corpul e în stres constant, cauzat fie de toxine (metale grele, chimicale, pesticide), infecţii diferite în organism sau de dezechilibru în flora gastro-intestinală. E foarte important de determinat dacă acest tip de anemie are drept cauză suplimentarea cu fier care se prescrie în cazuri de inflamaţie şi care pot să dea stres oxidativ. Studii recente au arătat cu excesul de fier poate să ducă la Alzheimer şi demenţă.

Ce poţi să faci dacă eşti anemică

Trebuie să-ţi faci testele de sânge potrivite, pentru a se vedea cauza anemiei. Dacă e doar o deficienţă de fier, ţi se vor recomanda alimente bogate în fier, cum ar fi ficat de carne slabă sau de carne grasă, frunze verzi-uscate, vitamina C (pentru a uşura absorbţia de fier) sau felii de portocală sau broccoli drept garnitură la orice masă.

Dacă ai luat suplimente de fier şi ai efecte secundare (constipaţie, greaţă sau alte probleme digestive), asta e posibil din cauză că dezechilibrul există deja în intestinul tău, iar suplimentarea nu face decât să deranjeze şi mai tare flora intestinală.

Mai multe