Fierul şi cuprul, aliaţi împotriva anemiei

1 69875 original jpg jpeg

Nu pare o boală serioasă şi ai tendinţa să crezi că dacă iei un pumn de vitamine, se rezolvă totul peste noapte. Dar te pripeşti cu concluziile... În lipsa unei alimentaţii necorespunzătoare, anemia poate fi drumul sigur către o boală mai gravă.

De ce apare astenia

Ai pierdut mult sânge sau corpul tău are probleme în producerea acestuia? Atunci să nu te miri că suferi de anemie! Deficienţa de fier este cea mai frecventă cauză a acestei nereguli din organism. Alte cauze care declanşează simptomele anemiei sunt insuficienţa acidului folic sau a vitaminei B12,consumarea de medicamente ce împiedică absorbţia fierului şi lipsa altor oligoelemente,cum ar fi cuprul. Dar nu te îngrijora! Remediile pe bază de plante sau de alimente te ajută să scapi de simptomele supărătoare ale anemiei şi te pun din nou pe picioare.

Fierul şi cuprul îţi dau energie

Cercetătorii de la Universitatea din Otago,Noua Zeelandă,au demonstrat faptul că fierul ar putea combate problema anemiei la copii. Ei au au ajuns la concluzia că un aport suficient de carne de vită şi de lapte fortificat măreşte depozitele de fier,prevenind astfel anemia severă. De asemenea,pentru a scăpa de neplăcerile asteniei,adulţii trebuie să consume în fiecare săptămână carne roşie,legume verzi (spanac,ştevie,untişor,urzică,pătrunjel),tofu,iaurt,cerealele integrale,ficat de porc,brânza creveţi şi peşte. Întrucât joacă un rol cheie în metabolismul fierului,cuprul trebuie să fie şi el prezent în alimentele din meniul zilnic. Doza zilnică recomandată de cupru este de 1,5 -3 mg şi o poţi lua din fructele de mare,vin roşu,ciocolată,nuci,fasole,mazăre şi ciuperci.

Decoctul de ştevie,un leac remineralizant

Pentru tratarea anemiei,se recomandă folosirea rădăcinii de ştevie,deoarece este bogată în fier. Prepară un decoct dintr-o linguriţă de rădăcină de ştevie,pe care o fierbi într-o cană de apă,timp de cinci minute. Strecoară amestecul şi bea două căni pe zi,înainte de masă,de preferinţă dimineaţa şi seara.

Sfecla roşie combate oboseala

Sucul de sfeclă roşie,datorită conţinutului bogat în fier,este un excelent remediu în anemie,mai ales în cazul copiilor sau al adolescenţilor. Un pahar cu suc de sfeclă roşie pe zi,consumat timp de trei săptămâni,înlătură simptomele de oboseală şi de lipsă de viaţă. De asemenea,se poate face un amestec din părţi egale de sfeclă roşie,morcovi şi spanac.