Urinare înainte de sex?
Unul dintre şabloanele cel mai des întâlnite legate de sex accentuează ideea că femeile trebuie să urineze atât înainte, cât şi după sex, ca să reducă riscul unor infecţii ale tractului urinar. Urologul American David Kaufman a explicat, cu argumente, că urinatul înaintea unei partide de sex nu e benefic pentru igiena locală, recte, nici pentru sănătatea de primprejur.
Ba dimpotrivă, spune el, sexul după urinare creşte riscul contractării unei infecţii dureroase. Urologul american trage un semnal de alarmă, avertizând femeile că asta e una dintre cele mai mari prejudecăţi ale timpului. El mai spune că urinatul după e foarte important pentru că se elimină toate bacteriile care au stagnat în vagin înainte de sex.
Şansa ca bacteriile din vagin să fie eliminate mai eficient creşte odată cu debitul de urină. Bineînţeles, cu cât mai mult pipi, cu atât mai bine. Dacă nu te duci la toaletă după sex, bacteriile aflate pe traseul vaginal migrează către tractul urinar, iar riscul unei infecţii a vezicii creşte considerabil.
Datorită conformaţiei locale, femeile sunt mai susceptibile să contracteze o infecţie urinară decât bărbaţii. Uretra femeii e la o distanţă foarte mică de vagin sau de anus, iar asta înseamnă o distanţă mai mică de străbătut pentru bacteria.
La unele femei, această distanţă e foarte, foarte mică, ceea ce le face mai vulnerabile la infecţiile urinare. Medicii mai spun că folosirea anumitor contraceptive creşte riscul infecţiilor locale.
De exemplu, diafragma poate presa vezica, lucru care ar împiedica-o să elimine tot. la fel se întâmplă şi cu prezervativele cu spermicide, care, datorită compoziţiei cu care sunt tratate, împiedică bacteriile să alunece în mod natural.