Cum să-ţi reiei viaţa sexuală după naştere

1 69801 original jpg jpeg

În cazul multor cupluri, după naşterea copilului, pasiunea se stinge. Este o etapă care urmează naşterilor dificile, dar din care, odată ieşiţi, părinţii învaţă să fie amanţi mai buni.

Un bebeluş frumos şi gălăgios tocmai a aterizat în viaţa voastră. Ca părinţi,sunteţi mai emoţionaţi ca niciodată,dar ca soţ şi soţie,descoperiţi că nu mai aveţi timp şi nici energie pentru a vă ocupa de voi.

Medicii spun că totul ar trebui să revină la normal undeva între două şi şase luni după naşterea copilului,dar situaţia diferă de la un cuplu la altul.

Abia atunci când dezinteresul pentru viaţa sexuală persistă mai mult de şase luni e cazul să vă alarmaţi.

Atenţie! Cad reproşuri!

Puţine cupluri recunosc că,odată cu apariţia bebeluşului,scade interesul unuia pentru celălalt sau că proaspătul tată devine gelos pentru că mama are ochi numai pentru copil.

Cei din jur se aşteaptă ca ei să fie mai uniţi ca niciodată. În interiorul cuplului însă,dorinţa „pierde teren” în faţa oboselii,a senzaţiei de singurătate,a frustrărilor adunate atât de partea tatălui care nu se mai simte iubit,cât şi de partea mamei care-şi exprimă iubirea mai puţin.

Amestecul de stări negative devine exploziv şi de aici până la reproşuri sau la certuri este puţin.

Situaţia nu-i fără ieşire,ba vă poate consolida relaţia,cu o condiţie:să aveţi puţin curaj să discutaţi despre nevoile şi despre sentimentele voastre.

Este un prim pas care merită să fie făcut mai ales când simţiţi că v-aţi mai obişnuit cu noul membru al familiei.

Oboseala psihică dăunează cuplului

Responsabilitatea pentru o fiinţă atât de fragilă vă oboseşte fizic şi psihic. Raporturile sexuale,altădată spontane,trebuie programate când doarme bebe.

Dar dorinţa este aproape imposibil de programat,cu atât mai mult cu cât receptivitatea ta sexuală scade după naştere. Creaţi-vă măcar un spaţiu intim,numai al vostru,dormitorul.

Descoperă o nouă sexualitate

În ciuda stavilelor care se ivesc între voi,răbdarea vă va readuce dorinţa. Aveţi nevoie de o pauză,pentru a vă replia după schimbarea pe care o aduce naşterea copilului.

El vă dă şansa să vă recuceriţi treptat.

-Fiţi deschişi la gesturi tandre de faţă cu cel mic!

-Când rămâneţi singuri,profitaţi să vă spuneţi ce vă place şi ce nu. Poate că înainte n-aţi avut ocazia,cuprinşi fiind de pasiune.

Marea provocare:mamă şi iubită

Când dorinţa sexuală întârzie să apară,blocajul este mai degrabă psihologic,deoarece trebuie să împaci două roluri diferite:de mamă şi de soţie.

Ca părinte,investeşti enorm în copil şi ai parte de o bucurie şi de emoţii noi,diferite de ce-ţi aduce sexualitatea.

În plus,schimbarea fizică pe care ai suferit-o în urma sarcinii,pierderea tonifierii şi a lubrifierii vaginale devin impedimente în plus.               

La ce ajută gelozia proaspătului tătic

Nici soţului tău nu-i este prea uşor să jongleze cu rolurile de tată şi de bărbat. Treptat,gelozia se furişează între voi.

Văzându-te alăptându-l pe bebe,s-ar simţi exclus,alungat din inima ta. Sub ochii lui,tu,cea care-l adora,devii mamă şi-i acorzi copilului locul central în sfera ta afectivă.

De fapt,se produce o redistribuire de roluri,iar tatăl nu este obişnuit „să te împartă“ cu cineva.

Receptivitatea ta sexuală scade după naştere din cauza necesităţii de a uita traumele travaliului şi din cauza dezechilibrului hormonal.

Psihologul te sfătuieşte

Acordă atenţie şi nevoilor cuplului!

Minola Iuliana Bratoveanupsiholog

d0649a019e367d512dcab89f7fb7665c jpg jpeg

Ar fi de dorit ca părinţii să conştientizeze faptul că,odată cu apariţia copilului,se schimbă priorităţile în cuplul lor.

Acum,se pune mai mult accentul pe rolul de părinte şi mai puţin pe rolul partenerial.

Viaţa sexuală poate fi reluată cu răbdare şi atenţie după ce o permit condiţiile medicale ale lăuzei. E

ste recomandabil ca fiecare mămică să acorde o parte din puţinul ei timp liber îngrijirii propriului corp şi să fie atentă la nevoile ei de cuplu,întrucât din stabilitatea partenerială derivă şi stabilitatea lor de părinţi.

Măcar o dată pe săptămână,încercaţi să rămâneţi singuri o oră sau două,ca să vă exprimaţi corporal afecţiunea pe care v-o purtaţi.

Vrei un sfat? Scrie-ne la:Şos. Fabrica de Glucoză,nr. 21,sector 2,Bucureşti sau la adresa de e-mail pentrufemei@click.ro si specialiştii noştri îţi vor veni în ajutor.