Nutriţionisul Mihaela Bilic recomandă consumul de carne de porc: "Spre deosebire de vită, este mai bogată în acizi graşi saturaţi"
În plin sezon de pregătiri pentru Crăciun, gospodinele îşi trec pe listă ingredientele pentru praparatele care vor umple masa de sărbătoare. Printre ele se află şi carnea de porc, cea mai consumată carne în această perioadă. În mod paradoxal, consumul de carne de porc nu este deloc contraindicat şi, adesea, poate fi mai sănătos pentru organism decât puiul sau vita.
Din punct de vedere nutritiv carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) şi grăsime, spune nutriţionistul Mihaela Bilic.
„De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) şi conţinutul de grăsime al cărnii. Grăsimea porcului se găseşte mai ales la periferie, sub piele, deci este uşor de degresat înainte sau după gătit. Conţinutul de grăsime variază în funcţie de bucata de carne: muşchiul conţine 3,5-4% lipide, pulpa aprox 7% iar costiţa până la 45%.
Citeşte şi: Gheorghe Mencinicopschi spulberă mai multe mituri despre alimentaţie: "Untul şi slănina nu îngraşă!"
Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi graşi nesaturaţi decât în acizi graşi saturaţi: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi graşi mono-nesaturaţi similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia şi capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuţa de porc este fragedă şi gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poţi face doar săpun. E în prezent riscul de paraziţi în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii.
Şi dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obţine o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă şi sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti.
Concluzia, dacă mai era nevoie, e simplă: porcul e “frate” nu doar cu românul, cu omul în general. Iar la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Aşa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!”, a scris Mihaela Bilic pe
.