„Pădurea spânzuraților” din Japonia și povestea ei sumbră

6 ianuarie 2023   Lifestyle

Când ne gândim la Japonia, ne vin în minte kimono-urile gheișelor, săbiile de samurai și producțiile anime, care încântă tineretul. Însă există și o latură mult mai întunecată a țării...

Doamnelor și domnilor, faceți cunoștință cu Aokigahara, denumită „Pădurea sinucigașilor”! Privită de la distanță, pare o pădure ca oricare alta. Însă pădurea este extrem de liniștită, de parcă-și ține respirația înainte de-a se întâmpla ceva cumplit.

Vice o descrie ca locul cel mai căutat pentru japonezi pentru a-și pune capăt zilelor. Cei disperați participă la un pelerinaj, care începe la baza muntelui Fuji, după care se afundă în desișul copacilor, lăsând în urma lor sticle goale, frângii și... propriul corp spânzurat de câte o creangă.   

Muntele Fuji este un vulcan activ pe care poetul japonez din secolul al XVII-lea, Matsuo Basho, l-a denumit un „zeu în viață”. „Fuji este sufletul Japoniei”, susținea acesta. Când muntele Fuji a erupt în anul 864 e.n., s-a format tărâmul existent acum, susține The New York Times. National Geographic ne explică cum lava s-a întârit și a devenit solul pe care „Pădurea sinucigașilor” a crescut. Acest lucru explică de ce pădurea este atât de denivelată și greu de traversat.

În anul 27 î.e.n., împăratul Suijin a încercat să liniștească furia muntelului Fuji prin construirea unui altar. Pentru unii dintre noi, aceasta trebuie să fie explicația pentru care Fuji continuă să accepte sacrificii umane în forma sinuciderilor actuale.

Realitatea e că, în Japonia, sinuciderile sunt, din păcate, destul de frecvente. Locuitorii din Tokyo sunt obișnuiți cu anunțurile „jinshin jiko”, care înseamnă că transportul în comun este întârziat din cauza unor „accidente cu trupuri omenești”. Este un mod mai elegant de-a spune că cineva s-a aruncat în fața unui tren în mișcare.

Site-ul All That's Interesting susține că în jur de 100 de oameni pe an aleg să-și încheie socotelile cu viață în Aokigahara. La intrarea în pădure vizitatorii sunt avertizați să nu-și ia singuri viața pe motiv că „viața este un dar de preț” primit de la părinți.

„Gândește-te, în liniște, la părinții tăi, la frați sau copii”, stă scris pe o pancardă la intrarea în Pădurea spânzuraților. „Vă rugăm să nu suferiți singuri, ci să apelați la ajutor!”. Psihiatrul Yoshitomo Takahashi e de părere că cei care aleg să se sinucidă acolo simt că aparțin unui grup aparte, că nu mor singuri, ci într-un loc unde mulți alții au apelat la gestul extrem.

Dar cum de a devenit Aokigahara Pădurea sinucigașilor?

În 1993, de pildă, Wataru Tsurumi a publicat controversata carte „Manualul complet al sinuciderii”, iar volumul cu pricina ridica în slăvi pădurea Aokigahara ca locul ideal în care să mori și cataloga cele mai bune moduri de-a te sinucide. Din păcate, chiar și-n ziua de azi, corpurile neînsuflețite din această pădure au asupra loc acest ghid macabru.

Foto - Shutterstock

Mai multe