Activităţi de iarnă pentru copilul tău

10 ianuarie 2018   Parenting

Să stai în casă cu prichindelul nu e musai plictisitor. Puteţi să faceţi tot felul de lucruri amuzante, iar partea super în toate astea e că-i creezi amintiri. Aşa că inspiră-te din ideile de mai jos şi puneţi-vă pe distracţie!

Decupaţi, lipiţi, coloraţi

Pentru preşcolari, cele mai bune activităţi sunt cele care-i îmbunătăţesc dexteritatea.

•    Din fetru sau alte resturi de materiale decupaţi împreună mănuşi măricele. Decupaţi apoi fulgi de zăpadă sau steluţe, că-s oleacă mai uşor de făcut. Lipiţi fulgi sau steluţe (sau orice altceva vă vine în gând) de mănuşi şi număraţi-le.

•    Tot din fetru puteţi să decupaţi un brăduţ măricel. Lipiţi-l de un perete. Pe brăduţ lipiţi cerculeţe de diferite culori. Sugestie: dacă nu aveţi pereţii vopsiţi cu lavabilă, mai bine săriţi peste ideea asta. Lipiciul şi petele colorate or să fie greu de scos.

Jocuri cu numere şi cifre

•    Luaţi 10 cârlige şi numerotaţi-le cu cifre de la 1 la 10. Decupaţi pomişori din fetru şi apoi prindeţi cârligele ca şi cum acestea ar fi trunchiurile brăduţilor. Dacă e în grupa mare la grădiniţă, e foarte posibil ca micuţul să ştie deja câteva litere. Decupaţi (din hârtie colorată) literele pe care le ştie, lipiţi fiecare literă pe câte un brăduţ şi formaţi cuvinte simple: mama, tata, numele copilului, etc.

•    Dacă aveţi spray care imită zăpada (se găseşte în marile magazine) desenaţi pe geamuri tot ceea ce vă trece prin minte.

•    Jucaţi-vă cu ciorapii strânşi pe post de bulgări de zăpadă.

Distracţii pentru şcolari

Dacă puştiu tău are vârsta şcoalară, antrenează-l în activităţi mai complexe. Spre exemplu, preparaţi zăpadă „de casă“. Iată reţeta:

•    Amestecaţi o ceaşcă de amidon cu o ceaşcă de loţiune (de ex. cremă de mâini) şi, opţional, sclipici. Ţineţi la congelator măcar două ore, ca efectul să fie maxim. Cu gelatina astfel obţinută (numită şi „slime“) vă distraţi aşa cum vă taie capul: o modelaţi, o întindeţi pe mâini şi pe haine, întruchipaţi diverse personaje etc.

•    O altă reţetă de slime este următoarea: aveţi nevoie de lipici alb, de şcoală (cam 2 ceşcuţe), lipici incolor, lipici cu sclipici.  Într-un bol, amestecaţi 2 ceşcuţe de lipici de şcoală cu o ceşcuţă şi jumătate de apă. Opţional, puteţi adăuga extract de mentă. În alt bol, amestecaţi ¾ lingură de borax (îl poţi comanda online) cu o ceaşcă de apă. Ajustaţi cantităţile astfel încât să obţineţi o consistenţă ca de aluat. Amestecaţi conţinutul celor două boluri. Gata!

Truc CPF

Încă o idee de slime, dar de data asta comestibil. Ai nevoie de o ceaşcă de budincă instant, o ceaşcă de amidon alimentar, apă caldă. Amestecaţi ingredientele până când obţineţi un aluat, din care puteţi face ce vreţi!

Scrisori, poveşti şi daruri

•    Încropiţi un cort dintr-un cearşaf şi 1-2 scaune. Staţi sub el şi citiţi poveşti sau construiţi un castel cu piese de lego.

•    Faceţi pachete de alimente şi dăruiţi-le unui bătrân nevoiaş.

•    Sortaţi îmbrăcămintea şi jucăriile şi trimiteţi-le unei case de copii.

Idei CPF

Pregăteşte împreună cu cel mic salată de fructe sau lasă-l să se mozolească cu aluat. Copiii adoră genul ăsta de activităţi.

Nu uita să-l lauzi mereu. Nu cumva să-l cerţi dacă face mizerie (ceea ce se va întâmpla în mod sigur!).

Mai multe