Adolescent fără încredere în el? Un trainer în comunicare îţi arată ce-i de făcut

6 octombrie 2024   Parenting

Perioadele dificile sunt depăşite mai uşor de un adolescent care are încredere în forțele proprii și are o atitudine mai bună în fața eșecurilor. Există câteva moduri prin care îl poți ajuta, ca părinte.

De ce e importantă stima de sine îndeosebi în adolescență? Atunci când va avea prima decepție în dragoste, de pildă, va suferi o vreme, dar nu va ajunge să se însingureze, crezând că este ceva în neregulă cu el. În etapa adolescenței, atitudinea și imaginea proprie au o importanţă extraordinară, pentru că de acestea depinde acceptarea într-un grup. Pentru a-ţi susţine copilul ajuns la vârsta adolescenţei, actorul Alexandru Agarici, trainer şi coach în comunicare, îţi dă câteva puncte de pornire!

Terapia psihologică îi alungă temerile

În cazul în care adolescentul tău se teme să-și transmită sentimentele și gândurile, acest lucru sugerează că în mintea lui au fost implantate frici, convingeri limitative sau valori negative, după cum explică Alexandru Agarici, care foloseşte metoda de Expresivitate a Vorbirii: „Răspunsul la această problemă depinde de istoricul adolescentului, personalitatea sa, modul în care a fost educat să-și înțeleagă emoțiile, gândurile și dorințele, de felul în care a învățat să relaționeze cu ceilalţi. Dacă a fost învățat că «e ruşine» să-și exprime anumite sentimente, corpul său va produce hormoni de stres atunci când se va gândi că ar trebui să le exprime‟. Care sunt soluțiile? Conform trainerului, prima opțiune este terapia psihologică. În completarea acesteia vin cluburile de teatru, public speaking, debate-uri sau sport. „Teatrul, de exemplu, ajută adolescentul să scape de teama de a spune ceva greșit, pentru că replicile nu sunt ale lui, el doar le joacă. Eu însumi am beneficiat de această formă de terapie prin teatru și m-a ajutat atât de mult încât am decis să rămân pe scenă. O relație echilibrată cu publicul poate reda încrederea în sine, în sentimentele și în gândurile proprii. Nu există o rețetă unică pentru această provocare, dar ingredientele ei încep cu răbdare, empatie și comunicare‟, a detaliat el.

Te-ar mai putea interesa: Stimă de sine scăzută? Strategiile care te ajută să prinzi încredere în tine!

Înscrie-l la un curs de actorie sau public speaking

Adolescentul cu o încredere redusă ar putea fi ajutat şi de cursuri de actorie sau public speaking. Frecventarea acestora îi dă posibilitatea să transforme stresul și fricile în plăcere de a comunica. „Respirația, vocea, dicția, semantica, gestica, postura, mișcarea și storytelling-ul vor reformula modul de expresie și de gândire al tinerilor‟, subliniază trainerul care adaugă: „Tinerii au contact direct cu publicul, în situații adaptate pregătirii lor. Își vor scrie discursurile, le vor discuta, adapta, repeta și învăța‟.

Tot el a subliniat diferenţele dintre actorie şi public speaking: „Public speaking-ul este o formă de spectacol marketată ca fiind serioasă și pe teme profunde. Cineva comunică în fața unui public pentru a-l influența emoțional în luarea unor decizii și schimbarea unor credințe sau valori. Deci, public speaking-ul este o formă de teatru.

Teatrul este un proces natural prin care îi este explicată viața unui copil sau adolescent, iar el are oportunitatea de a o exersa. Un mentor/trainer cu experiență dublează activitatea de teatru cu un proces de coaching de echipă. Discuțiile despre teatru sunt discuții despre viață, despre emoții, traume, conflicte, drame, fericire, eliberare sau înfrângere. Copiii, adolescenții sau adulții care fac teatru trec printr-un proces de terapie deghizat în activitate distractivă. Ne propunem să transformăm stresul și fricile în deschidere și plăcere de a comunica. Totul pornește de la mentalitate, așa că vom avea sesiuni dedicate discuțiilor, înțelegerii, armoniei în gândire. Acest proces va produce transformare dinspre interior spre exterior, dinspre gând spre expresie‟.

Cum să scape de trac?

Când este nevoie să prezinte un proiect în fața clasei, se pierde. Prin ce metode ar putea să scape de trac? Trainerul Agarici oferă câteva puncte de pornire: „Emoțiile sunt o formă constructivă de energie. Ele apar atunci când ne pasă. Emoțiile ne pun în mișcare și ne dau zvâc să acționăm. Tracul este o emoție blocată, deci o energie blocată. În funcție de blocajele noastre mentale, tracul ne face să ne pierdem ideile, ne lasă fără voce, fără trăiri, fără identitate sau stabilitate.

Soluția, foarte simplu spus, este să deblocăm și să consumăm ceea ce nu dispare: energia. Respirăm și ne dăm avânt să spunem cu entuziasm și din suflet ceea ce am pregătit. Atenție! Ceea ce am pregătit, că dacă nu am pregătit, nu avem ce face. Energia nu ține loc de muncă. Pentru a scăpa de trac, un adolescent are nevoie să fie ghidat în reperele lui mentale, emoționale, dar și în modul în care să se pregătească pentru comunicare. Are nevoie de cineva cu experiență în acest proces‟.

Vezi și: Ai prea puţină încredere în tine? Aplică aceste 7 trucuri de la psihologi!

Se înroșește, vorbește foarte încet sau preferă să tacă?

Atunci când este introdus într-un grup nou și i se adresează diverse întrebări se înroşeşte, abia poate să vorbească sau alege să nu spună nimic. Trainerul are zeci de exerciții pentru astfel de cazuri: „Primele dăți se va înroși la față, sau poate se va înroși toată viața. Pentru o voce mai puternică, trebuie făcută o analiză de către un specialist, pentru a vedea cauzele și ce antrenament e cel mai potrivit. Nu există soluții universale. Uneori e nevoie de vocalize, alteori de o discuție. Dacă tace în anumite situații, poate fi un semn de înțelepciune sau de slăbiciune. Încrederea de a vorbi în societate are nevoie de coaching de Expresivitate a Vorbirii, dublat de exerciții și antrenament specific și, uneori, personalizat. Nu există trucuri rapide în redarea încrederii în sine la nimeni, mai ales la adolescenți. E un proces delicat, intens și unic‟.

Alexandru Agarici, actor, trainer, coach în comunicare şi fondator Oratorika

„E bine să ne cunoaștem și să ne recunoaștem vulnerabilitățile, dar să nu permitem nimănui să ne facă să ne simțim copleșiți de ele sau să ne inventeze vulnerabilități inexistente. Să le spunem acestea copiilor și adolescenților, dar şi că unele dintre cele mai mari obstacole în calea succesului, indiferent cum îl definim, sunt în mintea noastră. Să le vorbim despre echilibrul dintre acceptarea propriilor limite și vulnerabilități, un proces care cere timp, empatie, compasiune pentru sine, autocunoaștere și curajul de a-și urma visele.“

Vorbește foarte încet sau preferă să tacă atunci când este introdus într-un grup nou? Coach-ul în comunicare Alexandru Agarici te sfătuieşte cum l-ai putea ajuta. Le afli citind revista „Click! pentru femei“!

FOTO: Arhiva personala

Mai multe