Eşti părinte de adolescent? Ce greşeli frecvente faci

1 67358 original jpg jpeg

Ai senzaţia că adolescentul tău rebel nu te vrea pe-aproape, deci te conformezi şi îi respecţi dorinţa. Nimic mai greşit! Deşi vor să fie trataţi ca nişte adulţi, adolescenţii se sprijină, mai des decât ar vrea să recunoască, pe sfaturile părinţilor.

Îl controlezi prea mult

Dacă pentru tine dragoste maternă înseamnă control,renunţă la ideea asta. Nu-i mai cotrobăi copilului prin lucruri,nu mai trage cu urechea la convorbirile lui telefonice,nu-l mai spiona.Tratează-l ca pe un adult,dar permite-i,din când în când,să redevină copil.

Îl cicăleşti

Nu e cazul să-l baţi toată ziua la cap ca să-l întrebi dacă are nevoie de ceva. Dar,asigură-te că a înţeles că eşti alături de el. Nu uita să-i reaminteşti că se poate baza oricând pe cei de-acasă,în ceas de cumpănă.

Îţi pui viaţa pe planul doi

Desigur,e important să-ţi pui copilul pe primul loc,dar nu în detrimentul propriei tale vieţi personale şi profesionale. Nu lăsa totul baltă ca să te faci preş sub picioarele lui. Lasă-l să-şi găsească singur drumul! Permite-i să-şi asume greşelile şi să-şi savureze victoriile.

Îl cocoloşeşti

Vrei ca adolescentul tău să beneficieze de ce e mai bun pe lumea asta,să nu-i lipsească nimic. E firesc,dar asta nu înseamnă că odrasla ta trebuie să fie asistată şi cocoloşită până la adânci bâtrâneţi. Excesele duc la egocentrism,la delăsare,ba chiar la o atitudine iresponsabilă. Adolescentul tău ştie că,orice şi oricât ar cere,tu te vei face luntre şi punte pentru a-i satisface dorinţele. Drept consecinţă,va acţiona lipsit de motivaţie,dar şi de recunoştinţă,pentru că ştie că mami şi tati îl vor împinge,oricum,de la spate.

Nu-i dai repere

Dă-i ceva mult mai de preţ adolescentului tău:un set de valori,de principii după care să se ghideze în viaţă. Încrezător în forţele proprii şi înarmat cu cei şapte ani de-acasă,copilul tău se va descurca şi singur prin hăţişul vieţii şi-şi va croi propria cale.