Cât timp îl ţii în braţe?

5 august 2017   Parenting

Ca să citez titlul unei cărţi, „O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă“. Aceasta este promisiunea pe care şi-o face orice mamă,  până ce se confruntă cu oboseala şi cu sfaturile celor din jur.

În braţele mamei, copilul găseşte alinare când e bolnav, când s-a speriat sau s-a accidentat – sau, pur şi simplu, când vrea un pic de alint. De ce să-i refuzi asta, doar pentru că lumea consideră că e prea mare pentru a fi ţinut în braţe sau că îl răsfeţi?

Aşa creşte copilul sănătos!

Cel mic nu mai plânge la fel de mult în braţe, se odihneşte mai bine, pentru că se simte protejat. E deja un fapt demonstrat ştiinţific că apropierea fizică ajută la dezvoltarea creierului celui mic. În braţele unui părinte sau ale unui bunic, îi sunt stimulate mai multe simţuri decât dacă ar sta singur în pătuţul lui. Apropierea de mamă, de tată sau de bunici îl ajută să intereacţioneze mai bine, îi dă siguranţă, îi creşte inteligenţa emoţională.

În braţe, până la 4 ani

După părerea mea, cea mai bună invenţie pentru părinţi şi copii a fost, după scutecul de unică folosinţă, sistemul de purtare ergonomic. Din fericire, există unele care le permit părinţilor să-i ducă în braţe pe prichindei până la 4 ani, dacă aceştia doresc. Copiii mici pot să doarmă mai mult dacă sunt ţinuţi în braţe, pentru că ascultă bătăile inimii celui care-i poartă şi-i simt căldura. În felul acesta, se întăreşte ataşamentul părinte - copil. Dacă au deja un copil, un sistem de purtare în care ţin mezinul familiei le dă mână liberă să se ocupe şi de celălalt, să se joace, să se plimbe împreună.

Precauţii în timpul sarcinii

Dacă există o situaţie în care nu mai poţi lăsa copilul să stea în braţele tale, aceasta este sarcina avansată. După 3-4 luni de sarcină, când se simt primele mişcări ale fătului, devine riscant orice gest care ar putea cauza micuţului nenăscut. În orice caz, e important să-ţi asculţi corpul. Dacă nu sunt probleme, contracţii, sângerări sau dureri, primul tău născut se va putea bucura în continuare de braţele protectoare ale mamei. Iar dacă ai fi nevoită să nu-ţi mai poţi ridica prichindelul în braţe, din motive de sarcină sau din alte raţiuni medicale, vă rămân întotdeauna îmbrăţişările şi jocurile împreună. Acestea vor continua să consolideze relaţia specială pe care o aveţi.

…atunci când are crampe, colici sau probleme de digestie, copilul nu mai resimte durerea cu intensitate atât de mare dacă e ţinut în braţe, piele pe piele?

 „O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă“, de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Autoarea este una dintre cele mai cunoscute bloggeriţe de la noi. Alintată Prinţesa urbană, ea scrie despre creşterea copiilor. Din cartea ei afli povestea adevărată a unei fete obişnuite care a venit în Bucureşti să scrie pentru a schimba lumea şi care, în timp, a înţeles că un mod mai bun de a face aceasta este să crească doi copii fericiţi. Plină de umor şi de informaţii utile, cu câte o lacrimă ascunsă printre rânduri, volumul este o scrisoare de dragoste pentru copiii tuturor.

Mai multe