Educaţia copilului, sămânţă de scandal?

1 47753 original jpg jpeg

Mama zice una, tatăl -alta, mai ales când este vorba de educaţia copilului. Ţi-e cunoscută scena? Dacă da, pune rapid în aplicare soluţiile recomandate de specialiştii noştri.

De câte ori s-a întâmplat să nu cădeţi de acord asupra felului în care vă educaţi copilul? Tu eşti mai severă şi ai stabilit un program bine pus la punct pentru cel mic,pe când soţul tău crede că exagerezi cu atâta stricteţe.

„E prea mic,lasă-l să se joace”,îţi spune el şi astfel cearta izbucneşte imediat. Iar cel mic se uită la voi şi nu mai înţelege nimic. Care sunt motivele pentru care nu cădeţi de acord şi cum le-aţi putea rezolva?Tu îl pedepseşti,tati se amuză

Copilul a făcut o năzbâtie,tu l-ai muştruluit zdravăn şi acum plânge în camera lui. Cum vine tati de la serviciu,îi explici ce s-a întâmplat,dar el îşi ia odorul în braţe şi se amuză.

Simţi că nu mai ai nicio autoritate. Cum să înţeleagă copilul când e cuminte şi când nu,dacă soţul tău se amuză de greşeli şi nu le dă importanţă?

Cel mai uşor rezolvaţi această situaţie dacă stabiliţi împreună cum vă comportaţi cu copilul. Dacă e pedepsit în camera lui,atunci niciunul dintre voi nu se abate de la reguli. Numai aşa va înţelege când greşeşte şi de ce.

Tu îl înfofoleşti,tati îl "căleşte"

Fiecărei mame îi este teamă ca puiului să nu-i fie frig când iese afară. Şi atunci îl îmbracă pentru Polul Nord. Nici tu nu faci o excepţie de la regulă.

În schimb,soţul tău crede că fiul sau fiica trebuie să se „călească“. Şi de câte ori ieşiţi,el te acuză că-i îmbolnăveşti odorul,iar tu îi reproşezi că habar nu are cum trebuie să ai grijă de un copil.

Dacă-ţi înfofoleşti copilul,nu-l ajuţi să facă faţă răcelilor de sezon. Aşa că tu şi soţul tău discutaţi pe această temă şi găsiţi o cale de mijloc pentru ieşirile în aer liber.

Temele sau calculatorul?

I-ai spus copilului că mai întâi îşi face temele,apoi se poate juca pe calculator. După o oră,intri în camera lui şi-l găseşti împreună cu tati,concurând la cel mai „tare joc”.

Furioasă,îi cerţi pe amândoi,dar mai ales pe soţ. El îţi reproşează că eşti prea severă şi că temele pot fi terminate şi mai târziu.

Chiar şi pentru distracţii e nevoie de un program şi de reguli. Nimeni nu zice ca tatăl şi fiul să nu aibă clipele lor de relaxare,dar numai după ce copilul şi-a terminat lecţiile. Stabiliţi-le împreună,voi,adulţii,şi respectaţi-le tot împreună.

Vorbele urâte,de lăudat?

Când copilul vorbeşte urât,unul dintre voi se amuză copios şi chiar îl laudă. Greşit! Mai ales dacă celălalt i-a cerut celui mic să nu mai vorbească aşa. Şi de aici ies discuţiile. Iar copilul speculează momentul şi-l auziţi cum repetă cu mândrie toate noile „achiziţii”.

Nu vă amuzaţi niciodată când spune un cuvânt urât. Explicaţi-i împreună ce sunt cuvintele urâte şi că un copil cuminte nu vorbeşte niciodată aşa.

Pont

75 % dintre certurile dintr-un cuplu au ca motiv principal modul în care-şi educă copiii.