Copilul tău stă singur într-un colţ? Cum îl faci să socializeze

29 martie 2018   Parenting

Pentru că e timid, fiindcă îi e teamă de străini sau pur şi simplu pentru că are o fire mai retrasă, micuţul tău stă singur într-un colţ, strângând în braţe jucăria preferată. Fie că e la grădi, fie acasă, refuză să socializeze cu cei din jur. E obligatoriu să-l ajuţi să se deschidă către cei din jur!

O fi timid? I-o fi teamă?

 Reperează semnele de timiditate excesivă. Dacă teama de persoane necunoscute nu a dispărut în jurul vârstei de 2 ani, e semn că micuţul e timid. Aceasta se manifestă printr-un comportament de evitare. Frică de contact vizual: priveşte în pământ sau întoarce capul când i se vorbeşte. Frică de contact verbal: nu răspunde când i se vorbeşte. Teamă de a se aventura singur: nu se îndepărtează de mediul/persoanele pe care le cunoaşte, îi e frică de locurile necunoscute. Dacă timpul tău e drămuit, lasă-l mai mult la timp la bunici, dacă aceştia au mai multă răbdare şi disponibilitate să-l introducă pe micuţ în medii variate, unde poate înnoda relaţii plăcute.

Petreceţi mai mult timp împreună

Învaţă-l plăcerea lui „a fi împreună”. Cu cât veţi petrece, împreună, mai multe momente agreabile, de complicitate, de veselie şi umor, cu atât va fi mai sociabil. Când primeşti musafiri, lasă-l şi pe copil în preajmă. Nu-l obliga să stea în camea lui, nu-l trimite mai devreme la culcare. Ieşiţi mult în lume – la restaurant, la muzeu, la o piesă de teatru. Participaţi împreună la ateliere pentru părinţi şi copii.

Întăreşte-i încrederea în sine

Caracterul copilului se formează graţie relaţiilor pe care le formează cu cei din jur. Prin urmare, ajută-l să-şi mobilizeze resursele proprii. Nu rata nicio ocazie de a-i sublinia progresele, de a-i prezenta o imagine pozitivă despre sine însuşi: „Îţi aduci aminte ieri, în părculeţ? Te-ai jucat cu fetiţa aceea, cu minge roşie, şi te-ai distrat foarte bine. Uite acum băieţelul ăsta, ce simpatic e: du-te şi joacă-te şi cu el!”.

Mai multe