Cum îl înveţi regulile de politeţe
,,Puiu, ce spui după ce buni ţi-a dăruit maşinuţa?“, „Nu alerga prin casă la ora asta! Vecinii de dedesubt s-ar putea să doarmă deja!“ Îţi sună cunoscut? Înseamnă că eşti ca şi mine un părinte angajat în şlefuirea celor şapte ani de acasă.
Explică-i de ce „te rog“ e important
Să spui bună ziua, mulţumesc, la revedere, să stai corect la masă, să fii punctual sunt câteva reguli de comportament pe care le învăţăm din copilărie. Aceste deprinderi sunt indispensabile într-o lume civilizată, unde relaţiile dintre oameni se construiesc în spirit de armonie, bun-simţ şi decenţă. Prichindelul tău va înţelege mai bine aceste lucruri dacă vei folosi frecvent expresii ca: ,,Dă-mi, te rog...“, „Aşteaptă, te rog…“, „Scuză-mă puţin“, „Eşti atât de drăguţ să…“ Aceste formule de politeţe îl vor învăţa să se simtă în largul său în orice mediu şi îi vor spori încrederea în sine.
Dă-i argumente
Din experienţa pe care o am cu proprii mei copii, cred cu tărie că repetiţia este mama învăţăturii. Copiii, prin natura lor, sunt cu capul în nori, îşi doresc să facă numai ce vor ei, iar pentru a-i ghida în viaţă este necesar să le repeţi de mii de ori reguli şi practici pe care şi noi, la rândul nostru, le-am învăţat de la părinţi. Şi nu este destul doar să le repeţi, dar să şi explici şi să argumentezi. Când îi ceri copilului să se ridice de pe scaun pentru a-i oferi locul unei persoane în vârstă, explică-i că doamna respectivă este obosită, că o dor picioarele şi că trebuie să se aşeze.
Oferă-i un exemplu pozitiv
Am putea numi politeţe drept respectul şi amabilitatea în relaţiile cu ceilalţi - sau, pe scurt, respectarea demnităţii tuturor. Cel mai simplu mod de a-i demostra cum funcţionează politeţea este puterea exemplului. Iar învăţarea va fi mult mai productivă dacă îi vom explica celui mic de ce procedăm într-un fel sau altul. În acest sens, părinţii trebuie să fie consecvenţi, să ofere ambii aceleaşi modele de comportament şi să nu aibă reacţii opuse în situaţii similare.
Ce te faci dacă nu spune ,,buna ziua“?
Chiar dacă îţi îndeplineşti cu brio rolul de părinte şi l-ai învăţat tot ce ştii despre bunele maniere, copilul poate reacţiona în mod neaşteptat. S-ar putea să aibă o zi mai proastă şi să nu-l salute pe vecinul de alături. Nu te enerva şi nu-l pedepsi pe loc. Poţi să vorbeşti mai târziu cu el şi să-i explici: ,, Aş vrea să-l saluţi pe vecin pentru că…“ Fii calmă, uită-te în ochii lui şi vorbeşte-i cu blândeţe.