Cum să sprijini dezvoltarea cognitivă a copilului tău

24 octombrie 2024   Parenting

Dezvoltarea cognitivă a unui copil este un proces complex și continuu, dar și o mare provocare pentru părinți. Acesta presupune activități care implică stimularea gândirii, a memoriei, a atenției, a capacității de rezolvare a problemelor și a creativității. Ca părinte trebuie să te asiguri că îi oferi copilului tău modalitățile necesare care să-l ajute în acest parcurs.

O scurtă documentare te aduce mai aproape de toate aceste informații, astfel încât să faci față cu brio situației, și te ajută să descoperi ce îi poate fi de folos micuțului tău în etapa în care se află. Orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său, dar și cum poate să-i ofere o creștere și o dezvoltare propice, motiv pentru care am enumerat mai jos câteva aspecte esențiale. Iată câteva metode simple, care îți pot fi un real sprijin pentru dezvoltarea cognitivă a copilului tău!

Citește cărți despre dezvoltarea copiilor

Rolul unui părinte este uneori destul de dificil tocmai prin prisma faptului că i se poate întâmpla să nu dețină toate informațiile necesare. Tocmai de aceea există pe piață diverse cărți despre dezvoltarea copiilor, scrise de specialiști care își propun să te ajute cu răspunsuri semnificative asupra curiozităților/nelămuririlor cu care te confrunți. În plus, prin conținutul lor, cărțile pot oferi diverse activități și jocuri pentru copii, pe care le pot face chiar cei mici singuri sau în familie. Partea bună e că descoperi astfel cum să îți petreci timpul alături de micuțul tău într-un mod plăcut, dar și care să-l ajute în dezvoltarea lui cognitivă. Prin intermediul cărților scrise de specialiști în domeniu, care poate au experimentat și ei rolul de părinte, afli cum să te concentrezi pe cei mai importanți ani din viața copilului tău și ce exerciții și acțiuni să integrezi în viața lor ca să le fie de folos pe parcurs.

Include lectura în programul vostru

Lectura este o activitate cu care ar trebui să-ți obișnuiești copilul încă de mic. Cititul cu voce tare este una dintre cele mai eficiente modalități de a dezvolta limbajul și dezvoltarea cognitivă. Așadar, nu strică să îți faci un obicei și să alegi un moment al zilei în care să-i citești. Va deveni astfel o activitate plăcută în doi, dar și educativă. Pe lângă lectură, încurajează copilul să pună întrebări și să comenteze pe marginea poveștii. E important de precizat că cogniția include procesele generale de percepție, atenție, memorie, memoria de lucru, recunoaștere a modelelor, funcția executivă, formarea conceptului și raționamentul, inteligența și performanța academică.

Nu uita să te joci cât mai mult cu copilul tău

Pentru un copil nu este nimic mai plăcut decât să primească atenție din partea părinților săi. Poți face asta prin simpla prezență și prin jocuri creative în care să vă implicați împreună. Spre exemplu, jocul imaginativ este o modalitate utilă pentru copii de a construi gândirea simbolică, teoria minții și raționamentul, scriu cei de la positivepsychology.com. Prin intermediul jocului de simulare se pot realiza conexiuni distincte cu dezvoltarea abilităților cognitive și sociale.

Sursa foto:  pexels.com

Mai multe