Eşti un părinte prea exigent?

4 mai 2018   Parenting

Poate că eşti mândră de faptul că eşti un părinte perfect, iar acest lucru este vizibil în tot ce faci, inclusiv în modul în care-ţi creşti copilul. Dacă vrei să îi insufli copilului tău perfecţiunea şi să îl faci să creadă că acest aspect îl ajută să obţină succesul, să ştii că greşeşti. Viaţa nu este aşa, motiv pentru care el trebuie să accepte imperfecţiunile şi să ştie cum să le facă faţă.

Iată care sunt aspectele pe care un părinte perfecţionist i le insuflă copilului său:

Trebuie să câştigi cu orice preţ

Dacă îi sunt repetate aceste cuvinte copilului în fiecare zi, atunci el va crede că este o regulă pe care trebuie s-o îndeplinească de fiecare dată când este cazul. Aşadar, dacă copilul tău nu câştigă de fiecare dată sau nu ajunge acolo unde îşi doreşte/îţi doreşti, se poate confrunta cu probleme psihice. Lui îi va fi foarte greu să se adapteze realităţii.

Fii autocritic

Acesta este un alt efect negativ al părintelui perfect. Copilul tău nu îşi va găsi fericirea, indiferent de ce va face. El/ea va continua să îţi analizeze fiecare acţiune şi realizare. Rezultatul? Nemulţumire faţă de tot ce i se întâmplă.

Ai încredere în tine

Dacă copilul tău nu îndeplineşte aşteptările pe care tu le ai, el sau ea poate ajunge să se confrunte cu stimă de sine scăzută. Copilul tău poate ajunge să nu creadă atunci când i se întâmplă cu lucru bun, punându-şi mereu întrebări şi neacceptând nimic din ce viaţa îi oferă. Va ajunge să creadă că nimic din ce face nu este suficient de bun!

Fii atent/ă la cei din jur

Odată cu trecerea timpul, copilul tău va ajunge să creadă că oamenii din jurul lui au nişte aşteptări de la el sau ei se aşteaptă ca el să fie perfect. Acesta este un sentiment foarte prezent în rândul copiilor, iar acest lucru poate duce la izolare.

Împotriveşte-te

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Singapore, copiii care au părinţi perfecţionişti ajung să sufere de anxietate şi /sau depresie. Insuflându-i un sens de împotrivire, el/ea poate ajunge să refuze ”perfecţionismul” şi să devină rebel/ă.

Mai multe