Cum să fii un părinte mai bun
Dragostea de părinte nu constă doar vorbe şi gesturi de-alint. Îţi iubeşti copilul dacă îl înţelegi, dacă eşti dispus să accepţi încă din prima clipă că nu l-ai făcut pentru tine şi-l creşti în aşa fel încât să poată intra în viaţă pregătit.
Dă-i exemplul personal
Cea mai eficientă cale de a le impune copiilor un anume set de reguli de viaţă este exemplul propriu. Valorile nu vin din texte de manual. Copilul învaţă ce este bine şi ce este rău cu mult înainte de a avea capacitatea să citească sau să discute despre aceasta. Cel mai bine învaţă dacă te vede pe tine făcând ceea ce îl sfătuieşti să facă.
Arată-i dragostea ta
Când sunt bebeluşi,simplul gest al alăptatului sau al legănatului înseamnă iubire. Îţi iubeşti copilul cu mângâieri,cu vorbe,cu cântece,cu gesturi. Coduri ştiute numai de părinţi şi copii spun mai mult decât orice cuvânt:un simplu semn cu ochiul sau o strângere de mână,un zâmbet.
Joacă-te cu el
Joacă-te cu copilaşul tău zilnic – fă-ţi timp pentru asta. E nevoie de implicare din partea ta – nu te mulţumi să-ţi laşi copilul în faţa ecranului cu desene animate,fără să intervii cu o vorbă,cu un comentariu – sau fără să comentaţi după aceea sau să imitaţi personajele preferate. Joaca vă încarcă pe amândoi cu energie şi este cea mai simplă modalitae de a-l învăţa lucruri noi.
Învaţă să-i spui „nu”
Fii autoritarcu copilul tău,dar nu tiranic,impune-i reguli pentru binele lui. Explică-i orice pretenţie pe care o ai de la el şi nu-l subestima:de cele mai multe ori poate înţelege mai multe decât crezi.Încă de la o vârstă mică formăm adolescentul de mai târziu. Copiii care nu-şi percep părinţii ca pe o autoritate,ca pe un ghid după care să se orienteze în viaţă,vor căuta şi găsi aceste atribute în ceea ce se numeşte „a doua familie”,care în general este anturajul.
Lasă-l să-şi ia zborul
Copiii trebuie încurajaţi să se descurce singuri,să gândească şi să facă singuri alegerile care sunt bune pentru ei. Să-şi rezolve problemele şi să aibă deplină încredere în abilităţile lor. Este la fel de important să-ţi încurajezi copilul să se gândească la consecinţele acţiunilor sale.