Nu-ţi mai compara copilul cu alţii! Efectele pot fi devastatoare

27 martie 2019   Parenting

Ai fost;comparat vreodată cu alţi copii? Dacă răspunsul e da, atunci înseamnă că ştii cât este de neplăcut. Deşi părinţii fac asta cu gândul că-şi motivează copiii, lucrurile nu stau chiar aşa. De fapt, aceasta este una dintre greşelile frecvente făcute de părinţi, care scad stima de sine a copilului.

Pedagogele Gail Reichlin şi Caroline Winkler au explicat în cartea „Ghid esenţial de parenting“ ce trebuie să facă părinţii pentru a creşte stima de sine a copiilor.

În primul rând, este foarte important să vă faceţi timp pentru copilul vostru. Ar fi bine să îi oferiţi măcar câteva minute pe zi întreaga voastră atenţie.

Nu îi daţi întotdeauna dreptate, ci arătaţi-i că îi înţelegeţi sentimentele, chiar dacă nu sunteţi de acord cu el. Aşa va înţelege că oamenii sunt diferiţi şi că pot avea păreri diferite, dar asta nu înseamnă că nu pot fi prieteni.

Citeşte şi: Copiii care sunt îmbrăţişaţi des de părinţi sunt mai inteligenţi

Un alt sfat al psihologilor este acela de a cere şi părerea copilului. Aşa va simţi că părerile lui contează şi nu îi va fi frică să-şi spună punctul de vedere.

Într-o zi, îi spui copilului să-şi strângă jucăriile, în următoarea faci tu asta, fără să scoţi un cuvânt. Incertitudinea şi comportamentul schimbător al părinţilor poate avea efecte negative asupra copilului.

Totodată, atunci când îl lauzi, foloseşte cuvinte concrete, nu generale. Aşa va ştii exact ceea ce este bine să facă.

„Atunci când copii învaţă din greşeli reuşesc să îşi îmbunătăţească stima de sine“, spune psihologul. Acest lucru se întâmplă doar atunci când părintele vede greşelile ca pe o oportunitatea de a îi învăţa ceva. Nu fi prea protector cu copilul tău. Permite-i să greşească din când în când şi învaţă-l cum să procedeze data viitoare.

Citeşte şi: Cum construieşti o relaţie corectă cu copilul tău

Nu vă mai comparaţi copiii nici măcar atunci când este în favoarea lor. Ei au nevoie de afecţiune şi încurajare în orice situaţie, de aceea este bine să nu le arăţi că te-au dezamăgit atunci când au făcut-o, ci mai bine discutaţi despre problemele care au dus la această situaţie.

Încurajează-l să repete cât mai mult pentru a fi cât mai competent. Încurajează-ţi copilul să repete şi să persevereze în ceea ce îl interesează, dar ai grijă să nu pui prea multă presiune asupra lui. Nu încerca să te impui cu privire la activităţile sale.

Sursă: adevărul.ro / Foto: pixabay.com

Mai multe