Preţul unui divorţ în România. Cât dai din buzunar să te desparţi

28 decembrie 2015   Parenting

Tot mai multe cupluri ajung să divorţeze în ultima vreme. Pot exista mai multe cauze, fie nu se mai înţeleg, dispare dragostea dintre ei sau chiar există un motiv temeinic. Iată care este preţul unui divorţ în România.

Preţul unui divorţ în România. Conform legislaţiei din România,căsătoria se poate desface prin divorţ în următoarele cazuri:

1. Divorţul prin acord,cerut de ambii soţi,cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege,prin care a trecut cel puţin un an de la data încheierii căsătoriei şi nu există copii minori rezultaţi din căsătorie; 2. Divorţul este cerut de oricare dintre soţi,atunci când starea sa de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei; 3. Divorţul din culpa exclusivă a unuia dintre soţi,cerut de unul dintre soţi. În acest caz însă,dacă în urma probatoriului administrat,se constată culpa ambilor soţi,instanţa va dispune încetarea căsătoriei prin divorţ,din culpa comună a ambilor soţi.

Preţul unui divorţ în România. Ce trebuie să conţină cererea de divorţ:

1.Cererea de divorţ va conţine un capăt principal de cerere,desfacerea căsătoriei prin divorţ. Acest prim capăt de cerere poate fi însoţit de cereri accesorii,referitoare la:păstrarea numelui dobândit prin căsătorie sau revenirea la numele anterior căsătoriei,încredinţarea copiilor minori,obligarea celuilalt soţ,care nu are în îngrijire minorii,la plata pensiei de întreţinere în favoarea acestora;

2. Cererea de divorţ poate conţine şi un al doilea capăt de cerere,constând în partajul bunurilor comune,dobândite de soţi în timpul căsătoriei. Acest capăt de cerere se va soluţiona însă numai după pronunţarea divorţului. În cazul în care cererea de partaj nu este formulată în cadrul cererii de divort,oricare dintre soţi poate formula oricând cerere de partaj,care urmeaza a fi soluţionată însă numai după rămânerea definitivă şi irevocabilă a cererii de divorţ.

Preţul unui divorţ în România. Taxa judiciară de timbru

Cuantumul taxei judiciare de timbru pentru introducerea unei cereri de divorţ a fost modificată recent,noile reglementări stabilind preţuri şi de 5 de ori mai mari. În ceea ce priveşte acţiunile şi cererile referitoare la raporturile de familie,taxele au crescut de peste 5 ori,astfel că o cerere de divorţ costă acum între 50 şi 200 lei. Aceasta în condiţiile în care,până la intrarea în vigoare a noilor dispoziţii,cel mai mare tarif pentru introducerea unei astfel de cereri a fost de 39 lei.

Astfel,în cazul în care cererea de divorţ este introdusă prin acordul soţilor,la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ,taxa judiciară de timbru este de 200 lei.

Când vine vorba de preţul unui divorţ în România trebuie să ştii că preţul taxei va fi de 100 lei atunci când,din cauza unor motive temeinice,raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Tot 100 lei costă taxa pentru cererea de divorţ a unuia dintre soţi,după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani.

Actul normativ stabileste,de asemenea,că pentru cererea introdusa de unul dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei,tariful taxei judiciare de timbru va fi de 50 lei. Acelaşi tarif,50 lei,se aplică pentru cererea privind acordarea despăgubirilor sau pentru stabilirea prestaţiei compensatorii.

În ceea ce priveşte cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divorţ şi care au ca obiect stabilirea locuinţei copilului,exercitarea autorităţii părinteşti,stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor,dreptul părintelui sau al altor persoane decât părinţii de a avea legături personale cu copilul,locuinţa familiei,actul normativ publicat recent prevede un tarif de 20 lei pentru fiecare cerere. Totodată,orice altă cerere neevaluabilă în bani,dacă nu este scutită,potrivit legii,de taxa de timbru,va costa 20 lei.

Preţul unui divorţ în România. Divorţ fără copii minori

Totalul taxelor pentru divorţul fără copii minori este 697 lei. Acest total include:onorariul notarial pentru divorţul prin acord:620 lei,tariful de înregistrare a cererii de divorţ în Registrul Naţional al Cererilor de Divorţ:62 lei,legalizarea copiei certificatului de naştere pentru fiecare soţ-4,96 lei x 2,legalizarea copiei certificatului de căsătorie-4,96 lei.

  

Preţul unui divorţ în România. Divorţ cu copii minori

Totalul taxelor pentru divorţul cu copii minori este 945 lei. Acest total include:onorariul notarial pentru divorţul prin acord:868 lei,tariful de înregistrare a cererii de divorţ în Registrul Naţional al Cererilor de Divorţ:62 lei,legalizarea copiei certificatului de naştere pentru fiecare soţ-4,96 lei x 2,legalizarea copiei certificatului de naştere a minorului-4,96 lei pentru fiecare copil,legalizarea copiei certificatului de căsătorie-4,96 lei. Costurile procedurii divorţului cu copii minori sunt mai ridicate pentru că acest tip de divorţ presupune proceduri suplimentare şi prezintă o complexitate mai mare.

Mai multe