Simptomele bolii Mână-Gură-Picior

9 noiembrie 2017   Parenting

Deşi nu e o boală considerată periculoasă, boala mână-gură-picior nu e, cu siguranţă, ceva să treacă neobservată. Boala apare îndeobşte la copiii aflaţi în grădiniţe şi creşe, deci în colectivitate. E cauzată de infecţia cu virusul coxsackie, de unde şi faptul că specialiştii se referă la ea şi aşa.

Simptomele variază în funcţie de stadiul bolii. În cele mai rare cazuri, simptomele se pot agrava, aşa că fiţi atente cu copiii! Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi, mai ales că această boală preferă să se manifeste toamna.

Febră

Primul semn al bolii este febra, urmată de alte simptome, cum sunt gât uscat, pierderea apetitului şi starea generală proastă. Aceste simptome se manifestă în primele două zile. De reţinut că febra durează mai multe zile aşa că trebuie să consulţi un medic dacă simptomele nu se reduc.

Mâncărime

Aşa cum spune şi denumirea bolii, pe mâini şi pe picioare apar nişte vezicule roşiatice. Acestea se pot regăsi şi pe funduleţ. Medicii spun că, deşi nu e plăcut, totuşi, nu e nici grav. Bubiţele pot apărea şi pe pălmuţele copilului sau pe tălpi, la una sau două zile după ce se manifestă primele simptome. Mâncărimile se pot înrăutăţi şi se pot transforma în vezicule. Uneori, pot apărea bubiţe pe genunchi şi pe coate.

Gură uscată

Mulţi specialişti notează că şi în gură şi în gât pot apărea bubiţe roşii şi dureroase. Unii copii pot să aibă bubiţe doar în aceste zone, altora le pot apărea bubiţe şi în jurul gurii. Bubiţele din gât fac înghiţitul dureros şi copilul ar putea să tolereze numai băuturile reci.

Boala mână-gură-picior e, în primul rând, o boală specifică copiilor. Adulţii n-o prea fac, cel mai adesea pentru c-au făcut-o în copilărie. În orice caz, dacă boala apare la adult, acesta va face bube în interiorul gurii şi pe gât, şi mai puţin pe palme sau tălpi.

În 2012, Spitalul de Pediatrie din Seattle a avertizat că există o formă mai severă a infecţiei cu un virus „updatat“, Coxsackie A6. În cazul infecţiei cu acest virus, mâncărimile se pot întinde pe mâini, picioare şi faţă. Practic, multe bubiţe vor acoperi aceste zone. Chiar dacă arată rău, specialiştii spun că nu sunt periculoase şi că se rezolvă cu un body-scrub. În unele cazuri, pot cădea unghiile de la mâini şi de la picioare, dar e foarte rar.

Tratamentul

Nu există un tratament specific pentru această boală, doar poţi să ameliorezi simptomele. Se intervine cu analgezice, avându-se în vedere tot timpul că aspirina nu se dă niciodată copiilor. Se poate folosi apă de gură şi sprayuri pentru o igienă orală cât mai bună. Aveţi grijă să vă hidrataţi copilul!

Prevenţia

Se va evita atingerea cu mâna goală a scaunului copilului infectat, atât de către părinte cât şi de toţi ceilalţi care intră în contact cu el. În perioada febrilă copilul va sta în casă, iar, dacă are bubiţe vizibile, cel mai bine e să-l ţineţi în casă până i se usucă toate, lucru care durează în jur de o săptămână. Igiena pentru toţi ai casei e imperativă.

Mai multe