Este cancerul contagios? Cele mai frecvente mituri despre cancer

1 73735 original jpg jpeg

Nu este un mit sau o concepţie greşită că această maladie este una devastatoare, ea numărându-se printre bolile cauzatoare de moarte. În jurul acestei afecţiuni gravitează numeroase mituri înrădăcinate în teorii vechi şi nedovedite ştiinţific.

Mit:Zahărul şi îndulcitorii artificiali „hrănesc“ celulele canceroase

Celulele canceroase consumă mai multă glucoză decât celulele sănătoase,spun oamenii de ştiinţă. Cu toate acestea,nu există studii care să confirme că un consum regulat de zahăr „hrăneşte“ cancerul sau micşorarea cantităţii de zahăr scade riscul de cancer. În timp ce zahărul nu poate avea un efect direct asupra celulelor canceroase,o dietă bogată în zahărafectează starea generală de sănătate,ceea ce ar putea creşte riscul de a dezvolta cancer.

Studiile care au analizat impactul îndulcitorilor artificili asupra dezvoltării cancerului nu au furnizat dovezi clare ale unei legături între utilizarea îndulcitorilor artificiali şi cancer.

Citeşte şi:Ştiai toate astea despre cancerul de col uterin?

Mit:Cancerul este contagios

Cancerulnu este o boală contagioasă. Singura modalitate prin care cancerul s-ar putea răspândi de la o persoană la alta este printr-un transplant de ţesut sau organ de la cineva care a fost bolnav în trecut. Dar,chiar şi în această situaţie,riscul este extrem de scăzut,iar medicii evită utilizarea ţesuturilor sau organelor de la donatori care au avut cancer.

Citeşte şi:5 semne care anunţă cancerul endometrial

Mit:Plantele medicinale ţin la distanţă cancerul

Există studii care arată că terapiile complementare sau alternative pot ajuta pacienţii în tratarea efectelor adverse ale tratamentului care se aplică în cancer,dar nu există dovezi concludente că produsele pe bază de plante sunt un tratament eficient care ţine la distanţă maladia. Unele plante pot fi chiar dăunătoare dacă sunt luate în timpul tratamentului. Opţiunile alternative ar trebui să fie întotdeauna discutate cu medicul.

Credit foto:www.dnaindia.com