Ştii să răspunzi la întrebările copilului?

1 aprilie 2018   Parenting

Pe la vârsta de 3-4 ani, micuţul tău începe să te bombardeze cu „de ce“-uri: „De ce e cerul albastru?“, „De ce porţi fustă şi tati nu?“. Chiar dacă ajung să te scoată din minţi, întrebările prichindelului - şi răspunsurile tale – sunt necesare, fiindcă îl ajută să înţeleagă lumea.

Nevoia de explicaţii

Năzdrăvanul tău are nevoie de răspunsuri simple şi limpezi, la toată cascada lui de „de ce“-uri. Ai să obervi că un răpuns generează o altă întrebare - şi tot aşa. Nu-ţi pierde răbdarea! Explică-i tot ce ştii, pe îneţelesul lui. Iar dacă nu ştii, nu inventa. Cere un timp de răgaz, ca să te informezi corect.

Nu te pierde în amănunte

Nu încurca cu răspunsuri elaborate. Explicaţiile prea stufoase derutează, iar întrebarea de bază va reveni în repertoriul copilului. De fapt, vei constata că, chiar dacă i-ai dat răspuns la un set de întrebări, acestea vor reveni pe parcurs, iar micuţul îţi va cere din nou lămuriri pe care i le-ai deja. Nu te enerva! Copilul nu vrea să-ţi testeze limitele, ci pur şi simplu aşa învaţă el: prin repetiţie. Răspunsurile tale repetate îi fixează cunoştinţele nou dobândite.

Nu-l trimite „la tata“

Obosită după o zi de muncă sau sătulă de atâtea întrebări, vei avea tendinţa să-l repezi pe cel mic sau să i-o tai scurt, cu o remarcă de genul „Du-te la tata să-ţi răspundă“. Dacă îi tai elanul, copilul va întreba pe altcineva – posibil chiar şi persoane care nu-i vor da tocmai răspunsurile potrivite. Dă-i tu răspunsurile corecte, care îi inoculează principiile de viaţă după care vrei să se ghideze ca adult.

Nu-l minţi

Nu-ţi duce copilul cu zăhărelul. Prichindelul simte intuitiv dacă nu-i spui adevărul sau dacă nu te simţi confortabil când îi răspunzi. Mai ales la întrebările importante legate de sexualitate, de boli grave, de separaţie sau de moarte, nu-i răspunde evaziv sau greşit.

Sexualitatea, un subiect spinos

Adesea adulţii tratează chestiunea sexualităţii cu un sentiment de jenă. Pe copii, adevărul nu îi şochează dacă este spus cu naturaleţe. Termenii explicaţi clar, corect, fără false pudori,  îl vor ajuta să devină un adult încrezător în forţele proprii.

Nu-l lăsa să găsească singur răspunsuri

Când copilul nu primeşte informaţii la obiect despre un lucru care îl nedumereşte, tinde să inventeze o poveste, pentru a-şi explica singur fenomenul. Nu-l lăsa să-şi formeze o idee greşită. Vorbeşte deschis şi despre subiecte pe care unii le-ar considera tabu. Foloseşte un vocabular simplu, pentru ca micuţul tău să-şi poată face o reprezentare corectă.

Sfat Click! pentru femei

La capitolul sexualitate, e bine să deschizi prima subiectul, de îndată ce micuţul are vârsta la care poate asimila informaţiile. Dă-i explicaţiile necesare, însoţindu-le de adevărarurile morale în care crezi.

Mai multe