Ce faci când copilul vorbeşte urât?

1 73536 original jpg jpeg

Se răsteşte şi foloseşte cuvinte nu tocmai drăguţe, atunci când vorbeşte fie cu tine, cu bunicii, fie cu persoane străine. Iată ce este de făcut, astfel încât copilul tău să nu mai aibă acest obicei.

Explică-i de ce nu este bine

Majoritatea cuvintelor „urâte" pe care micuţii le folosesc sunt cele pe care le aud de la părinţi (uneori aceştia se scapă şi vorbesc urât în faţa micuţilor) sau în diverse alte medii (în parc, pe stradă) şi pe care le prind din zbor. De aceea, ei nici măcar nu ştiu ce semnificaţie au. Aşa că atunci când îţi auzi copilul spunând cuvinte precum „imbecil",„prost" sau cuvinte cu tentă sexuală, spune-i că nu este frumos să le folosească, pentru că nu sunt adecvate vârstei lui, fiind un fel de „bau bau".

Cere-ţi scuze atunci când greşeşti

Să fii părinte nu este deloc uşor. Una dintre greşelile pe care o poţi face este să vorbeşti urât în faţa micuţului. Dacă ai folosit un cuvânt urât cere-ţi imediat scuze,explicăţi celui mic că este ceva greşit şi că nu trebuie să imite acest comportament al tău.

Fii autoritară

De multe ori,atunci când cel mic începe să ţipe sau să folosească un cuvânt urât,părinţii au obiceiul să înceapă să râdă şi abia apoi să le spună că nu este un comportament potrivit. Este o atitudine greşită,căci cel mic înţelege că nu face un lucru chiar atât de rău,dacă persoanele din jurul lui se amuză. Atitudinea pe care trebuie să o abordezi trebuie să fie una serioasă,să-i spui cu autoritate că asemenea comportamente nu sunt permise.Pont:este foarte important să ai grijă ca micuţul tău să nu aibă acces la emisiuni televizate,în care se pot folosi cuvinte vulgare.