Aperitive festive. 3 idei pentru meniul de final de an
Minitartele şi tartinele sunt preparate ușoare şi modalitatea perfectă de a începe o petrecere. Dacă nu ştii care ar putea fi cele mai potrivite rețete de aperitive pentru o petrecere cu familia sau cu prietenii, avem 3 propuneri pentru tine!
Toată lumea iubește gustările rapide şi savuroase, tartinele perfecte pentru a încălzi la vorbă pe cei adunaţi la masă. Aceste rețete de aperitive reprezintă biletul tău pentru a fi o gazdă iubită. Rezervă suficient timp pentru aperitive! Cu acestea deschizi masa şi vor fi apreciate dacă sunt diferite de cele clasice.
Dacă vei găzdui o cină de Revelion, atunci este timpul să începi deja să planifici meniul. Poate că ai deja câteva sticle de șampanie şi ai început să te uiți la decorațiuni de Revelion pentru petrecere, dar ai nevoie de cele mai bune reţete pentru antreuri. Încearcă şi aceste trei reţete!
Minitarte cu avocado
6 porții / 1 h / dificultate medie
Ingrediente
Pentru minitarte:
375 g făină
100 g unt
10 ml oțet
25 ml apă
1 praf de sare
Pentru umplutură:
250 g brânză de capră
45 g smântână
50 g parmezan
1 avocado
1 praf de sare
100 g somon afumat
Mod de preparare
Pentru minitarte, amesteci untul rece, tăiat cubulețe, cu făina combinată cu sarea până când capătă o consistență nisipoasă. Adaugi oțetul, apa și omogenizezi până când nu se mai ține aluatul de degete. Dacă mai este nevoie, mai adaugi puțină apă. Îl înfășori în folie alimentară și-l dai la rece o jumătate de oră.
Îl împarți apoi în bucăți mici, pe care le așezi în forme de minitarte, inclusiv pe margini. Le dai la cuptor, la 200 °C, pentru aproximativ 15 minute, până se rumenesc. Le scoți și le lași la răcit.
Pentru umplutură, mixezi brânza de capră cu smântâna și parmezanul. Adaugi apoi avocado-ul și condimentezi cu sare, după gust. Umpli cojile de minitarte și pui deasupra o fâșie de somon afumat. Decorezi după imaginație.
Porcușori cu crenvuști
4 porții / 2 h / dificultate medie
Ingrediente
500 g făină
350 ml lapte cald
10 g drojdie prospătă
1 praf de sare
250 g crenvuști groși
stafide
1 ou
Mod de preparare
Dizolvi drojdia în puțin lapte cald, adaugi puțină făină, o lingură de zahăr, omogenizezi și lași maiaua să crească până își dublează volumul. Adaugi făina cernută, un praf de sare și torni treptat laptele cald. Frămânți până când nu se mai prinde aluatul de degete, aproximativ 10 minute. Îl acoperi și-l lași să crească, la temperatura camerei, până își dublează volumul. Împarți aluatul în bucăți egale, din care formezi bilețe de dimensiunea unei mingi de tenis.
Te-ar mai putea interesa: Aperitive de sezon: Biluţe cu brânză şi nuci
Tai capetele crenvuștilor, pe care le păstrezi, iar crenvuștii îi feliezi în bucăți de doi-trei centimetru. Pui câte o bucată de crenvuști în fiecare bilă de aluat, iar din capetele crenvuștilor și stafide faci ochii și urechiușele porcușorilor. Le așezi într-o tavă tapetată. Lași la crescut un sfert de oră, apoi ungi fiecare bilă cu oul bătut și dai tava la cuptor, la 200 °C, aproximativ 50 de minute, până se rumenesc. La final, faci două găuri în crenvuști pentru a finisa nasul porcușorilor.
Tartine cu somon
6 porții / 2 h / dificultate medie
Ingrediente
Pentru blat:
6 ouă
400 g spanac congelat
100 ml ulei
400 g făină
1 plic praf de copt
sare
Pentru cremă:
600 g cremă de brânză
100 ml smântână
300 g somon afumat
sare
Mod de preparare
Decongelezi spanacul, apoi îl storci. Mixezi ouăle cu un praf de sare până își dublează volumul, apoi încorporezi făina amestecată cu praful de copt și uleiul. La final adaugi spanacul pasat. Tapetezi o tavă cu hârtie de copt și torni jumătate din compoziție. O dai la cuptor, la 180 °C, aproximativ 40 de minute, până trece testul scobitorii. Lași blatul la răcit. Între timp, prepari și restul de compoziție. Tai ambele blaturi în jumătate, pe lung, după ce s-au răcit complet.
Vezi și: Măsline în foitaj, reţeta rapidă pentru aperitiv
Pentru cremă, mixezi crema de brânză cu smântâna și sare, după gust. Toci somonul afumat. Întinzi o treime din cremă peste prima felie de blat, presari bucăți de somon, pui altă foaie de blat și repeți până când termini ingredientele, deasupra fiind o foaie de blat. Decorezi după imaginație.
FOTO: Shutterstock