Câte calorii are îngheţata

2 iulie 2019   Rețete

Îngheţata este desertul verii. Răcoritoare şi apetisantă, îngheţata este greu de refuzat. Dacă te întrebi, însă, câte calorii are îngheţata, află că cea din comerţ este o adevărată bombă calorică, depăşind 200 de calorii / 100 g. Mai exact, are mai multe calorii decât un piept de pui la grătar cu salată.

De unde putem afla câte calorii are îngheţata

De obicei, pe ambalajul sau cutia îngheţatei este menţionat numărul de calorii pentru 100 g. Există şi sortimente aşa zise ,,light“, care, după cum vorbesc reclamele nu îngraşă. Cu toate acestea, dacă suntem atenţi la ambalaj, vom observa un număr de 150-160 calorii /100 g. De obicei, cele mai grase sunt îngheţatele naturale, alcătuite din smântână grasă de vaci, lapte integral şi ouă. Acestea ajung la un număr de 275 calorii/100 g. Spre deosebire de celelalte, însă, nu conţin arome şi chimicale în plus.

Îngheţata de casa este cea mai gustoasă

Învaţă să-ţi prepari singură îngheţata, din produse naturale, pe care le ai în casă. Va fi o variantă sănătoasă, dacă o vei consuma în cantităţi moderate.

Îngheţată Malaga

Ingrediente pentru 6 porţii:

3 gălbenuşuri

150 g zahăr

250 ml lapte 3,5 % grăsime

250 ml smântână pentru frişcă 30-35 % grăsime

2 linguriţe esenţă de rom

100 g stafide

Pune stafidele la înmuiat într-un bol cu puţină apă călduţă şi cu esenţa de rom, aproximativ 15 minute. Freacă gălbenuşurile cu zahărul până ce obţii o cremă, după care toarnă laptele călduţ peste aceasta, amestecă, şi pune compoziţia pe foc mediu. Fierbe crema la bain-marie, amestecând continuu, până când se îngroaşă. După ce se răceşte, ţine-o la frigider cât timp baţi smântâna pentru frişcă. Scoate crema din frigider şi adaugă în ea frişca bătută şi stafidele scurse. Toarnă compoziţia într-o tavă şi ţine-o la congelator două ore. Ca să nu se formeze cristale de gheaţă, trebuie să amesteci îngheţata la fiecare 30 de minute, până când îngheaţă de tot.

Sursa foto: malagaweb.com

Pentru o variantă şi mai uşoară, fără multe calorii, încearcă un sorbet cu fructe de sezon.

Sorbet de căpşuni

Ingrediente:

1 kg căpşuni

½ linguriţă îndulcitor lichid din ştevie

150 g limonadă fără zahăr

zeama de la o lămâie

Spală căpşunile, curăţă-le de codiţe şi pune-le într-un blender împreună cu restul ingredientelor. Mixează până ce obţii o compoziţie omogenă. Gustă şi, dacă simţi nevoia, poţi să mai adaugi puţin îndulcitor. Toarnă lichidul într-un vas şi bagă-l în congelator, pentru 4-5 ore. Amestecă la fiecare 30 de minute, până când se întăreşte. Scoate sorbetul din congelator cu 30 de minute înainte de servire.

Sursa foto: secondrecipe.com

Îngheţată de cireşe

5 porţii

40'

dificultate medie

300 g cireşe proaspete

400 ml lapte condensat

5 linguri suc de cireşe

300 ml smântână pentru frişcă 35% grăsime

6 linguri zahăr pudră

Zdrobeşte cireşele într-un blender, dar nu foarte mult. Trebuie să rămână bucăţi mici de fruct. Când le scoţi din blender, trece-le printr-o sită, ca să se scurgă sucul.Bate smântâna lichidă până ce obţii o spumă, apoi adaugă zahărul pudră şi bate în continuare, până ce obţii o textură lucioasă. Încorporează piureul de cireşe în laptele condensat, iar după ce ai amestecat bine, adaugă sucul de cireşe şi frişca. Omogenizează compoziţia, apoi toarn-o într-un vas, care trebuie ţinut în congelator, cinci-şase ore.

Sursa foto: godairyfree.org, lanutrition.fr

Mai multe