Cum şi când se pune varza la murat. Secretul pe care puţină lume îl ştie

18 septembrie 2018   Rețete

Tradiţia românească a „conservelor pentru iarnă” spune că varza se pune la murat între Sfântul Dumitru (26 octombrie) şi Sfântul Andrei (30 noiembrie), astfel că e bine să te pregăteşti din timp dacă vrei să ai varză bună la iarnă.

Varză pusă la murat trebuie să fie bine coaptă, îndesată şi cu foi subţirele, iar pentru saramură ai nevoie de câte 500 de grame de sare grunjoasă la fiecare 10 litri de apă.  

Pune pe fundul butoiului câţiva butuci de lemn şi condimente: crenguţe de cimbru, piper, mărar uscat, dar şi hrean, morcov sau rădăcini de ţelină. Unii mai adaugă şi sfeclă, ce va da verzei o culoare roşiatică sau boabe de porumb, ce o va face galbenă aurie.  

Varză se tăie la cotor, se scobeşte înăuntrul ei şi pui sare. În butoi trebuie aşezate doar cu cotorul în sus. Trebuie apăsate bine. Câteva pietre de rău sau de granit te pot ajuta. Se lasă aşa două zile.  

Pregăteşti în timpul ăsta saramura. Nimic altceva decât apă şi sare. Ai grijă să se topească bine sarea, până la ultimul grăuncior. Apoi, când cele două zile s-au împlinit, torni saramura peste verze. Mai potriveşti o dată grătarul de lemn şi pietrele, ca să fie bine fixate, şi pui capacul. 

În prima săptămâna, varza trebuie pritocita, adică trebuie să îi iei spumă şi să scoţi pietrele. Ştergi cu o cârpă uscată pereţii şi marginea butoiului (până la nivelul moarei). Iei un furtun gros şi lung, îl bagi în moare, strecurându-l printre verze, şi sufli cu putere în el.  

  Sursă: sănătatea.org 

Mai multe